Italia încearcă să ”atenueze” o Declaraţie a G7 privind avortul prin retragerea evocării unor întreruperi voite de sarcină ”sigure şi legale”, declară joi surse diplomatice, în prima zi a summitului şefilor de stat şi de guverne ai Grupului în Puglia (sud), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Obiecţiile pemierului de extremă dreapta Giorgia Meloni, a cărei ţară prezidează în acest an G7, i-au iritat pe partenerii acesteia, potrivit surselor citate.

În afară de Italia, din G7 fac parte Canada, Franţa, Germania, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite.

Serviciile lui Meloni - cunoscută prin poziţiile sale ultraconservatoare în favoarea famileii ”tradiţionale” - au dezminţit miercuri orice cenzură şi anunţau că aveau loc negocieri.

Ministrul italian de externe Antonio Tajani a apreciat joi că este ”prematur” să comenteze aceste informaţii, în contextul în care ”diverse delegaţii sunt pe cale să negocieze”.

Anul trecut, în comunicatul lor final, la sfârşitului unui summit în japonia, liderii G7 şi-au exprimat ”marea îngrijorare” faţă de un recul al drepturlor femeii.

Ei s-au angajat atunci în favoarea unui ”acces la avort sigur şi legal şi îngrijiri după avort”.

O sursă apropiată negocierilor a declarat AFP că, începând din 2021, ”există o menţionare a unui «acces sigur»”, dar ”Meloni nu o vrea”.

”Ea este izolată în acest subiect. Însă, deoarece este ţara-gazdă, autorităţile au decis să nu facă din asta un casus belli”, potrivit acestei surse.

”Aşadar, acest lucru nu va reapărea în textul” comunicatului final, a cărui publicare este prevăzută vineri seara.

”Au exitat dezbateri privind probleme de sănătate sexuală şi reproductivă sau despre probleme de vaccinare care nu au fost luate în calcul atât de mult pe cât ne-am fi dorit de către preşedinţia italiană” a G7, a precizat miercuri un reprezentant al preşedinkiei franceze.

”MAMĂ CREŞTINĂ”

Franţa şi Canada, care militează în vederea unei consolidări a dreptului la avort, sunt extrem de iritate, potrivit cotidianului italian Domani.

Avortul este un subiect fierbinte în Statele Unite, unde preşedintele Joe Biden a denunţat restricţionarea acestui drept fundamental impusă în state mai conservatoare.

O sursă de la preşedinţia italiană a Consiliului de Miniştri a dezminţit că evocarea ”accesului sigur” a fost suprimată.

”Niciun stat nu a cerut să se elimine această referinţă la subiecte legate de avort din proiectul concluziilor summitului G7 (...), într-un stadiu în care negocieri sunt în continuare în curs”, a dat ea asigurări, iar ”tot ceea ce va fi inclus în documentul final” va firezultatul negocierilor.

Meloni, care a ajuns la putere în octombrie 2022, căreia îi place să se prezinte drept o ”mamă creştină”, este acuzată de către apărătorii drepturilor femeii că încearcă să blocheze accesul la avort în Italia, o ţară în care Biserica Catolică păstrează o influenţă importantă.

În pofida faptului că avorturile sunt autorizate din 1978, accesul la ele este puternic limitat de către procentul foarte mare de medici ginecologi care invocă obiecţia de conştiinţă în refuzarea acestuia.

În aprilie, Parlamentul italian, dominat de dreapta şi extrema dreaptă, a adoptat prin vot o măsură promovată de Guvernul Meloni care autorizează prezenţa activiştilor antiavort în clinici în care femeile se duc să avorteze, provocând indignarea partidelor din opoziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.