Liderii G7 se reunesc începând de joi în Italia, unde vor să încerce să ajungă la acord asupra unui mecanism care să permită folosirea unor active ruseşti blocate în vederea furnizării Ucrainei să se apere, unei susţineri bugetare şi de reconstrucţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Grupul Celor Şapte (G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite) cele mai bogate ţări din lume se reuneşte în staţiunea balneară de lux Borgo Egnazia, în Puglia (sud).

În faţa unui spectru al unei reveniri a lui Donald trump la Casa Albă şi incertitudinii consecinţelor eventualei alegeri a acestuia în Ucraina, G7 vrea să securizeze finanţarea ajutorului său militar al Kievului.

G7 speră să ajungă la un consens asupra folosirii activelor ruse blocate de către Occident în vederea furnizării Ucrainei unei susţineri bugetare şi ajutării reconstrucţiei ţării.

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au adoptat la începutul lui mai un acord în vederea unei confiscări a veniturilor provenind din averile Rusiei îngheţate cu scopul de a înarma Ucraina, o sumă de 2,5-3 miliarde de euro pe an.

50 DE MILIARDE

Statele Unite vor să meargă şi mai departe şi exercită presiuni asupra celorlalte state membre G7 să susţină un mega-împrumut în valoare de 50 de miliarde de dolari, garantat cu viitoarele dobânzi generate de activele ruseşti imobilizate.

Însă rămân numeroase întrebări - inclusiv cine să emită datoria şi ce se va întâmpla dacă activele sunt deblocate în eventualitatea unui acord de pace.

Potrivit Parisului, un acord de principiu a fost pecetluit deja ”privind plata a 50 de miliarde” de dolari ”până la sfârşitul lui 2024”.

”Există un acord. Ca întotdeauna la G7, liderii iau o decizie, iar tehnicienii îşi fac apoi treaba pentru a-i da o formă”, potrivit acestei surse.

Statele Unite par mai  prudente.

G7 intenţionează să anuţe un ”cadru” şi un calendar, ale căror detalii urmează să fie finalizate mai târziu, potrivit lui Jake Sullivan, consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe.

Alte state cer - în culise - garanţii.

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski urmează să semneze joi, în Italia, un Acord bilateral de Securiatte, potrivit lui Jake Sullivan, care prevede furnizarea de armament şi unei asistenţe Ucrainei.

SANCŢIUNI AMERICANE

Washingtonul a anunţat miercuri o nou salvă de sancţiuni menite să frâneze efortul de război al Moscovei în Ucraina, ţintind entităţi situate în Rusia şi în ţări ca China, Turcia şi Emiratele Arabe unite (EAU).

Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi, marţi, la Berlin, să crească livrările de mijoace antiaeriene.

El urmează să se ducă în Elveţia, la ”Conferinţa Păcii în Ucraina”, la care iau parte sâmbătă şi duminică 90 de ţări şi organizaţii - însă nu Rusia şi nici China.

În afară de liderii G7, la summit au fost invitaţi Papa Francisc, premierul indian Narendra Modi, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan, argentinian Javier Milei şi brazilian Luiz Inacio Lula da Silva.

Alt subiect sensibil pentru Statele Unite şi aliaţii săi din G7 sunt tensiunile cu China, susţinătoarea Rusiei, a cărei supracapitate industrială este denunţată de americani şi europeni şi care le inundă pieţele cu produse subvenţionate ieftine.

Comisia Europeană (CE), care Beijingul de subvenţionarea construcotrilor chinezi de vehicule electrice, a ameninţat miercuri cu impunerea unor taxe vamale suplimentare.

Însă Occidentul este necesar să se asigure că nu ia măsuri contraproductive care să-i afecteze pe cei mai expuşi dintre occidentali.

Germania - care exportă peste 200.000 de maşini pe an în China - se teme de un ”război comercial”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres s-a declarat miercuri alarmat de ”disensiunile” dintre cele două blocuri, ”alimentate de rivalităţi geopolitice”.

RĂZBOIUL DIN FÂŞIA GAZA

”Noile bariere vamale introduse anual aproape s-au dublat din 2019 încoace”, a deplâns Antonio Guterres, care participă la G7.

Potrivit unui oficial european, summitul din Puglia urmează să servească ”coordonării” strategiei G7 în acest dosar, care se află pe masa discuţiilor vineri.

Răzbioul din Fâşia Gaza ocupă o parte a unor şedinţe de lucru şi a multe întrevederi bilaterale în marja summitului.

În contextul intrării războiului Israelului cu Hamas în a opta lună, secretarul de Stat american Antony Blinken efectuează un turneu în Orientul Mijlociu cu scopul de a încerca să salveze un plan al unui armistiţiu anunţat la 31 mai de către Joe Biden.

G7 şi-a exprimat susţinerea faţă de acest plan, însă Hamas a propus anumite amendamente ”nerealiste”, potrivit lui Blinken.

La rândul său, Israelul nu şi-a anunţat în mod oficial poziţia şi şi-a continuat neabătut războiul în Fâşia Gaza după atacul sângeros de la 7 octombrie al Hamas în sudul teritoriului israelian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.