Clasa politică italiană era în fierbere, în contextul în care preşedintele Republicii lansează miercuri consultări prin care diverse formaţiuni, inclusiv cele de centru-stânga, urmează să propună formarea unei noi majorităţi guvernametale, căutând cu orice preţ să evite alegeri anticipate în toamnă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urma demsiiei, marţi, a şefului Guvernului Giuseppe Conte, preşedintele Sergio Mattarella care, în sistemul italian, deţine la Palatul Quirinal cheia deznodământului actualei crize politice, vrea să avanseze rapid, potrivit unor "quirinalişti”, jurnalişti comparaţi uneori cu ”kremlinologi” de la Moscova, în contextul mutismului şi sobrietăţii preşedinţiei.

"Mattarella nu va pierde timpul şi mai ales nu va permite să-i fie irosit timpul. El va cere claritate şi sinteză, în vederea evitării unor manevre dilatorii”, sublinia miercuri "quirinalistul” de la ziarul La Stampa Ugo Magri, notând că aceste consultări încep miercuri la ora locală 14.00  GMT (17.00, ora României) şi se încheie joi seara.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Şeful statului urmează să-i primească pe preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi ai tuturor grupurilor parlamentare, terminând cu Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), cel mai important numeric, în urma victoriei sale în alegerile legislative din 2018, cu peste 32% din voturile exprimate atunci.

În pofida faptului că, în prezent, puternicul lider al Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini este creditat cu 36-38% din intenţiile de vot, iar M5S cu doar 15-16%, el dispune în Parlament de mandate ce corespund celor 17% din voturile obţinute în 2018.

Mizând pe steaua sa norocoasă şi ”protecţia inimii imaculate a Mariei”, Salvini şi-a menţinut linia, reclamând preşedintelui ”calea regală” a întoarcerii la urne.

Lombardul a aruncat Italia în incertitudine, rupând brusc, în plină vară, la 8 august, mariajul încheiat cu 14 luni mai devreme cu M5S, pe care o acuză că i se opune în mod sistematic planurilor şi cerând alegeri imediate.

În vederea deznodământului crizei, Mattarella dispune de un evantai de opţiuni, între care şi un scrutin în toamnă.

”O NOUĂ PAGINĂ”

Însă el este notoriu de reticent faţă de această idee, deoarece alegerile ar fi organizate exact în momentul în care a treia economie a zonei euro, aflată în criza datoriei, urmează să prezinte Comisiei Europene (CE) proiectul bugetului aferent lui 2020.

El va asculta propunerile unora şi celorlalţi, iar apoi va lua o decizie, probabil nu mai devreme de vineri.

Partidul Democrat (PD, centru-stânga) a anunţat, prin vocea fostului său premier Matteo Renzi, că intenţionează să aprofundeze ideea unei alianţe cu M5S, în vederea formării unui Guvern ”instituţional”, care ar putea să fie condus de către Conte.

Potrivit unor analişti, dacă Mattarella constată că se poate forma o nouă majoritate, el ar putea să acorde o mică amânare, până săptămâna viitoare.

Unii specialişti consideră că premierul, pe care liderul M5S Luigi di Maio l-a catalogat drept un ”servitor al Naţiunii la care Italia nu poate renunţa”, iese întărit din criză.

Renzi a declarat AFP că speră să poată ”deschide o nouă pagină pentru Italia”. În opinia sa, ”acordul între M5S şi PD poate fi o soluţie”, în pofida puternicei inamiciţii din trecut.

Problema este că acest proiect nu se bucură de consens în PD, iar şeful partidului Nicola Zingaretti este reticent faţă de un Guvern "Conte bis", pătat, în ochii săi, de concesiile premierului şi înăspririle în domeniul securităţii, impuse de Salvini în timpul mariajului Ligii cu M5S. Altă piedică este umbra lui Renzi, o adevărată speritoare pentru M5S şi care ar putea să profite astfel pentru a se întoarce la conducerea PD.

PD şi-a reunit ”statul major” miercuri.

Mattarella urmează să examineze de asemenea ipoteza propusă de către fostul premier şi preşedinte al Comisiei Europene Romano Prodi, şi anume formarea unei mari coaliţii proeuropene, stânga-dreapta, după modelul german, intitulată ”Guvernul Ursula”.

Nici în acest caz nu există vreo certitudine cu privire la o alianţă din care să facă parte Partidul Forza Italia (FI, centru-dreapta) al lui Silvio Berlusconi. Fostul preşedinte al Parlamentului European (PE) Antonio Tajani, un apropiat al lui ”Il Cavaliere", a catalogat-o drept ”imposibilă”, într-un interviu acordat AFP, în care privileagiază o adunare a ”dreptei liberale”.

În lipsa unui acord, Mattarella are două posibilităţi: un guvern de tehnocraţi care să adopte bugetul şi să pregătească alegerile, în primăvara lui 2020, sau un ”Guvern al preşedintelui”, care să aibă ca mandat doar organizarea unui scrutin anticipat la sfârşitul lui octombrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.