Italia comemorează miercuri un an de la surparea podului de la Genova, soldată cu 43 de morţi, la 14 august 2018, printr-o ceremonie care a luat un ton politic neaşteptat din cauza ruperii coaliţiei de extremă dreapta şi populiste aflate la putere, relatează AFP.
Într-un mare depozit, la locul dramei, o slujbă a început către ora locală 10.00 (11.00, ora României), prin citirea numelor ficăreia dintre cele 43 de victime, în prezenţa a sute de apropiaţi ai acestora, dar şi a tuturor protagoniştilor crizei politice fără precedent ce zguduie ţara în plină vară.
Preşedintele Sergio Mattarella - singurul care are puterea să decidă noi alegeri, liderul Ligii (extremă dreapta) Matteo Salvini - care le cere de săptămâna trecută, fostul său aliat, liderul Mişcării Cinci Stele (M5S, antisistem) Luigi Di Maio, şeful Guvernului Giuseppe Conte şi numeroşi alţi miniştri erau prezenţi.
Hundreds of Italians, from family members and political leaders, gathered today to honour the 43 victims of the Genoa bridge disaster. https://t.co/0kc4EV0kab pic.twitter.com/hyANk4hqO8
— euronews (@euronews) August 14, 2019
Slujba era oficiată de către arhiepiscopul din Genova, cardinalul Angelo Bagnasco. Primarul oraşului, Marco Bucci, dar şi Conte şi reprezentanţi ai familiilor victimelor victimelor au luat cuvântul.
La 14 august 2018, la ora locală 11.36 (12.36, ora României), podul autorutier, o axă esenţială a schimburilor cu Franţa, dar şi a tuturor legăturilor locale, a antrenat în căderea sa zeci de vehicule, aflate în drum către vacanţă - 43 de persoane au murit, inclusiv patru copii.
La aceeaşi oră, oraşul păstra un moment de reculegere, în timp ce erau trase clopotele bisericilor şi sunau sirenele în port.
”TREI NAVE”
La faţa locului, acoperită în continuare de moloz, ceremonia se desfăşura la aproximativ 20 de metri de locul unde apare primul picior al noului pod.
”Sper că această criză guvernamentală nu va antrena întârzierii în realizarea acestei importante infrastructuri”, a declarat pentru AFP Federico Romeo, primarul cartierului în care a avut loc drama.
Ruptura între Ligă şi M5S s-a consumat, însă alegerile anticipate, cerute de Salvini, nu sunt sigure. O nouă majoritate - între M5S şi Partidul Democrat (PD, centru-stânga) ar putea apărea în urma unei serii de sesiuni parlamentare programate începând de la 20 august.
Noul pod urmează săă fie construit de către un grup de societăţi italiene, pe baza unui proeict al lui Renzo Piano, celebrul arhitect născut la genova care a desenat Catedrala Pompidou şi noul Palat de Justiţie de la Paris.
”Sunt trei nave care se ridică spre cer şi se unesc pentru a forma o structură unică de peste un kilometri lungime”, a explicat Piano miercuri ziarului La Repubblica, avertizând că ”trebuie făcut repede (...), dar trebuie să se acorde timpul corect. Atenţie să nu se cadă în preciptare”.
BĂTĂLIE JUDICIARĂ
în aşteptarea noului pod, indisprensabil unei traversări rapide a acestei metropole cu peste 580.000 de locuitori, bătălia judiciară în centrul care se află podul surpat este în toi.
Pe de o parte se află principalul acuzat, societatea Autostrade per l'Italia (Aspi), gestionara viaductului rutier şi proprietatea familiei Benetton, iar de cealaltă familiile victimelor şi numeroşi oficiali politici, în principal din cadrul M5S, care consideră surparea consecinţa unei proaste întreţineri şi acuză Aspi de faptul că a neglijat securitatea.
La cererea rudelor victimelor, conducătorii Aspi, care au fost invitaţi de primarul din Genova, au părăsit locul ceremoniei cu puţin înainte de începerea slujbei.
”Podul Morandi”, după numele arhitectului care l-a conceput în anii '60, ”s-a surpat pentru că nu mai putea sta în picioare”, a rezumat recent procurorul Genovei Francesco Cozzi.
Procesul se anunţă o întreprindere titanică - 71 de persoane sunt vizate de anchetă, inclusiv conducătorii societăţii grupului Benetton şi conducătorii diverselor administraţii, peste 100 de avocaţi, 120 de experţi, 75 de martori şi tone de documente şi probe fizice.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...