Principalele două porţiuni din ceea ce a rămas din Podul Morandi de la Genova, a cărui surpare s-a soldat cu 43 de morţi în august 2018, au fost distruse cu exploziv vineri, pentru a permite construirea unei noi infrastructuri, relatează AFP.
Detonarea a fost declanşată la ora locală 9.37 (10.37, ora României), iar cele aproximativ 4.500 de tone de beton şi oţel ale celor două porţiuni, a zecea şi a 11-a, s-au surpat în şapte secunde, într-un nor de praf, sub ochii multor locuitori ai oraşului, veniţi să asiste de la distanţă la demolare.
The Morandi bridge collapse killed 43 people, and its remains have haunted the residents of Italy, but now the structure is finally demolished - and it took just a matter of seconds. @benavery9 #9News pic.twitter.com/UP0C2btNz5
— Nine News Australia (@9NewsAUS) June 28, 2019
Distrugerea a necesitat evacuarea a aproape 4.000 de riverani, după ce ocupanţi ai imobilelor situate direct sub pod au fost forţaţi să-şi abandoneze locuinţele, condamnate încă de la dramă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aproximativ 400 de membri ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi cu scopul de a preveni eventuale jafuri în zona evacuată, în care locuitorii urmează să se întoarcă vineri seara.
Rezervoare şi sisteme de irigaţie au fost dispuse la faţa locului, pentru a crea un ”zid de apă”, în vederea evitării dispersării prafului fin în oraş.
Cei doi vicepremieri italieni Matteo Salvini (Ligam extremă dreapta) şi Luigi Di Maio (Mişcarea Cinsi Stele, M5S, populişti, antisistem) au fost prezenţi la faţa locului. După drama de vara trecută, ei au petrecut mai multe zile la Genova, rivalizând în fermitate şi indignare...
Demolarea podului a început în februarie, cu demolarea diverselor tronsoane dintre pilonii mai mici.
Intervievaţi de AFPTV joi, riverani s-au declarat uşuraţi să vadă dispărând imenşii piloni, de tristă amintire, şi totodată îngrijoraţi de consecinţele exploziilor.
Podul ”este înalt, mare, plin de fier, este extrem de greu... Nu ştiu ce se va întâmpla când va cădea la pământ. Şi nici cu praful care se va degaja, sunt îngrijorat de impact când se va surpa”, a declarat Francesco Russo, un locuitor şi proprietar al unei pizzerii din apropiere de pod.
Oficiali erau aşteptaţi, după explozie, în portul Genova, pentru a saluta sosirea cu vaporul din regiunea Napoli a unu iprim element al noului pod, a cărui finalizare este prevăzută anul viitor.
Guvernul a promis că noul viaduct autorutier din oţel şi beton, conceput de către arhitectul italian Renzo Piano, va fi deschis circulaţiei în aprilie 2020.
La 14 august 2018, o parte a Podului Morandi, după numele arhitectului care l-a construit în anii '60, s-a surpat brusc, antrenând în cădere vehicule şi pasageri, între care patru copii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...