Ministrul de Interne, Marco Minnti, a declarat marţi seara că intenţia guvernanţilor austrieci de a impune controale la graniţa comună şi de a desfăşura trupe pentru a opri un aflux de migranţi la vama Brenner ar putea să aibă repercusiuni pentru cooperarea în domeniul securităţii dintre Roma şi Viena, transmite Reuters.
”Sunt sincer surprins de comentariile ministrului austriac al Apărării, Hans Peter Doskozil. Aceasta este o măsură nejustificată şi fără precedent, care va avea consecinţe inevitabile asupra cooperării din domeniul securităţii, dacă nu este corectată”, a declarat Minniti.
Reacţia ministrului vine la câteva ore după convocarea ambasadorului austriac, ca reacţie la declaraţiile guvernaţilor de la Viena, care şi-au anunţat intenţia de a impune controale la graniţă şi de a trimite trupe pentru a opri un aflux de migranţi la vama Brenner.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Anterior, reprezentanţii ministerului Apărării de la Viena au anunţat că patru vehicule blindate au fost mutate în apropierea graniţei italiene şi urmează să fie impuse controale la trecătoarea din Alpi.
Anul trecut, italienii au avertizat că impunerea de controale la graniţă ar reprezenta o încălcare a principiului libertăţii de mişcare din Uniunea Europeană.
Viena intenţionează să trimită trupe pentru a bloca un potenţial aflux de migranţi, în timp ce porturile italiene nu mai pot face faţă ambarcaţiunilor cu migranţi salvaţi din Mediterană.
Ministrul Apărării de la Viena, Hans Peter Doskozil, a precizat că există posibilitatea trimiterii de trupe la Brenner.
Acesta a explicat că patru autovehicule Pandur au fost trimise în regiunea Tirol, iar 750 de soldaţi sunt pregătiţi să intervină la graniţa cu Italia.
Austria are deja controale la graniţa cu Ungaria, dar în respectă în rest principiul graniţelor deschise din UE.
Doskozil a explicat că desfăşurarea de trupe la trecătoarea alpină de la graniţă reprezintă o măsură ”indispensabilă dacă nu se diminuează afluxul de migranţi în Italia”.
Peste 83.000 de migranţi au fost salvaţi de la începutul acestui an în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană şi au debarcat în porturile Italiei, potrivit Naţiunilor Unite.
De asemenea, alţi 2.160 de migranţi s-au înecat de la începutul anului în timp ce încercau să traverseze periculoasa rută Libia-Italia.
Guvernanţii italieni insistă asupra extinderii programului de relocare a refugiaţilor, care este limitat la azilanţi din Eritreea şi Siria. În ultimii doi ani, doar 5.001 solicitanţi de azil au fost relocaţi în 18 ţări europene din Italia. Asta înseamnă 14% din ţinta de 34.953 de migranţi fixată de către Bruxelles.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.