Italia a eliberat un membru de rang înalt al poliţiei judiciare libiene pe care îl arestase în baza unui mandat al Curţii Penale Internaţionale (CPI) pentru acuzaţii de crime de război, a declarat marţi o sursă din Ministerul de Interne. Bărbatul, despre care Ministerul italian al Justiţiei a spus că se numeşte Najeem Osema Almasri Habish, dar care în registrele guvernului libian figurează ca Osama Njeem, s-a îmbarcat deja într-un zbor spre Tripoli, au relatat ANSA şi alte agenţii de presă italiene, preluate de Reuters.
Potrivit sursei din Ministerul de Interne, acesta a fost eliberat din cauza unui aspect tehnic juridic, deoarece poliţia care l-a arestat nu a informat imediat Ministerul Justiţiei, aşa cum era necesar.
Suspectul a fost reţinut duminică în oraşul Torino, din nordul Italiei, în urma unei informaţii furnizate de organismul internaţional de poliţie Interpol. Arestarea sa a fost salutată de grupurile de salvare a imigranţilor şi de organizaţiile de apărare a drepturilor omului.
Cotidianul italian Avvenire, care a anunţat primul arestarea, afirmă că Njeem a gestionat un centru de detenţie pentru imigranţi în Tripoli, ca parte a rolului său în cadrul poliţiei judiciare libiene, şi a fost afiliat puternicei Forţe militare speciale de descurajare.
Organizaţia italiană de salvare a migranţilor Mediterranea a salutat arestarea şi a reluat criticile la adresa acordurilor în temeiul cărora Italia şi UE ajută autorităţile libiene să oprească traversările maritime ale migranţilor către Europa. Acordurile au fost atacate de Organizaţia Naţiunilor Unite, de experţi în drepturile omului şi de organizaţii caritabile internaţionale, precum Medici fără frontiere, pentru că sprijină şi favorizează abuzurile şi exploatarea pe scară largă la care sunt supuşi migranţii în Libia.
Într-un alt caz important care implică un cetăţean străin, luna aceasta Italia a eliberat şi un om de afaceri iranian care fusese reţinut în baza unui mandat american, după ce ministrul justiţiei de la Roma i-a revocat arestarea. El a fost trimis înapoi în Iran, la patru zile după ce Teheranul eliberase o jurnalistă italiană reţinută.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.