Israelul a declarat că apărarea sa antiaeriană a interceptat duminică o rachetă sol-sol lansată din Yemen, iar mişcarea Houthi din Yemen, aliniată cu Iranul, a anunţat că a tras mai multe rachete în oraşul israelian Eilat, de la Marea Roşie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacul a prelungit o escaladare a violenţei dintre Israel şi Houthi, care a început vineri, când grupul yemenit a lansat o dronă care a lovit centrul Tel Avivului, ucigând un bărbat şi rănind alţi patru.

Avioane de război israeliene au efectuat sâmbătă un raid aerian în apropierea portului Hodeidah din Yemen, lovind ceea ce Israelul a spus că sunt ţinte militare Houthi.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Şase persoane au fost ucise şi alte 80 au fost rănite în atac, au declarat duminică surse medicale din Yemen pentru Reuters, spunând că toţi erau civili.

Imaginile de la faţa locului au arătat un foc puternic şi un fum dens care se ridică de la locul atacului.

Armata israeliană a declarat că sistemul său de apărare antirachetă Arrow 3 a doborât proiectilul lansat din Yemen duminică, înainte ca acesta să treacă pe teritoriul israelian. Înainte de interceptare, în Eilat sunaseră sirene de raid aerian, făcându-i pe oameni să alerge la adăpost.

Atacurile fac parte dintr-o extindere a războiului din Gaza, vechi de peste nouă luni, care a atras puteri regionale şi mondiale.

Grupuri aliniate Iranului, inclusiv Houthi, au lansat rachete şi rachete spre Israel, spunând că fac acest lucru în sprijinul palestinienilor şi al grupării militante islamiste Hamas care controlează Gaza.

Statele Unite şi aliaţii săi sprijină Israelul şi îi oferă arme.

Războiul a început pe 7 octombrie, după un atac condus de Hamas asupra sudului Israelului, în care aproximativ 1.200 de oameni au fost ucişi, potrivit autorităţilor israeliene. De atunci, Israelul a bombardat şi invadat Gaza, ucigând aproape 39.000 de oameni, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din enclavă.

Houthi, care controlează o mare parte din nordul Yemenului şi alte centre mari de populaţie, au susţinut anterior că au vizat Eilat şi alte atacuri îndreptate împotriva Israelului, spunând că acţionează ca represalii pentru războiul Israelului împotriva Gaza. Grupul a atacat, de asemenea, rutele maritime de la Marea Roşie, de luni de zile. Aliaţii Hamas includ grupuri susţinute de Iran, cum ar fi Houthi, Hezbollahul libanez şi paramilitari irakieni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.