Armata israeliană a recunoscut miercuri că a atacat şi distrus, în urmă cu peste zece ani, un presupus reactor nuclear secret al vecinului săi sirian, în cursul unei operaţiuni aeriene-fulger, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nu exista nicio îndoială, de mult timp, că Israelul se află în spatele îndrăzneţului raid în teritoriul inamic împotriva instalaţiei de la Al-Kibar, în provincia Deir Ezzor (est), în noaptea de 5 spre 6 septembrie 2007.

Însă este pentru prima oară când această ţară îşi asumă în mod deschis responsabilitatea atacului, publicând cu această ocazie documente tocmai declasificate.

Această recunoaştere coincide cu o multiplicare a avertismentelor Israelului faţă de o consolidare a prezenţei militare iraniene în Siria, o ţară devastată de război, şi a unor îndemnuri de a corecta sau anula acordul încheiat de către marile puteri cu Iranul cu privire la activităţile nucleare ale Republicii islamice.

Preşedintele american Donald Trump le-a dat ultimatum până pe 12 mai europenilor să remedieze ”teribile lacune” şi acest acord încheiat în 2015.

Posibilitatea unui atac israelian vizând instalaţii nucleare iraniene a făcut mult timp obiectul unor intense speculaţii. În 1981, Israelul a bombardat reactorul nuclear iranian de la Osirak, în pofida opoziţiei Washingtonului.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contactat de AFP, a refuzat să se exprime cu privire la momentul acestei declasificări.

DEZMINŢIRE SIRIANĂ

”În noaptea de 5 spre 6 septembrie 2007, aeronave aparţinând armatei israeliene au atacat şi distrus un reactor nuclear sirian în curs de dezvoltare”, afirmă armata într-un comunicat.

”Reactorul era pe punctul să fie finalizat. Operaţiunea a permis să se suprime o ameninţare existenţială emergentă la adresa Israelului şi întregii regiuni”, continuă ea.

Siria a dezminţit întotdeauna că a fost vorba despre o instalaţie nucleară.

Însă Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a apreciat în 2011 ”foarte probabil” ca această instalaţie să fi fost efectiv un reactor, construit poate cu asistenţa Coreei de Nord.

”Un reactor nuclear pe mâna (preşedintelui sirian Bashar al-)Assad ar fi avut grave repercusiuni asupra întregului Orient Mijlociu”, apreciază armata israeliană.

Dincolo de motivaţiile strategice, declasificarea dezvăluie detalii inedite ale operaţiunii "Orchard" (”Livadă”), pregătită în cel mai mare secret şi însoţită de o plasare în alertă a armatei în eventualitatea unui război.

Patru avioane de tip F-15 şi tot atâtea de tip F-16 au participat la raid, care a început la ora locală 22.30 pe 6 septembrie. Aeronavele au revenit la bază la ora locală 2.30 a doua zi, potrivit comunicatului, însoţit de o înregistrare video a atacului, vizionată de AFP.

Imagini video pixelate arată vizorul unui avion care ţinteşte o vastă structură ce explodează la puţin timp după aceea.

Presupusul reactor ”a fost în întregime dezactivat, iar pagubele provocate au fost ireversibile”, afirmă armata.

Actualul şef al Statului Major israelian, generalul Gadi Eisenkot, la acea vreme comandant al Regiunii Militare Nord, îşi aminteşte, într-o înregistrare video ataşată la dosar, că i-a adunat pe ofiţeri înainte de raid.

”AMENINŢARE EXISTENŢIALĂ”

”Nu le-am dat detalii şi nici natura exactă a obiectivului, ci le-am spus că un atac important va avea loc în următoarele 24 sau 48 de ore, un eveniment putând să conducă la un război, cu un nivel slab de probabilitate”, spune el.

”Slabă, pentru mine, înseamnă între 15 şi 20%, care e deja mult”, spune el.

Cele două ţări s-au înfruntat în mai multe rânduri de la înfiinţarea Israelului în 1948 şi se află, tehnic, în stare de război.

Israelul veghează în prezent să rămână departe de conflictul din Siria, care a izbucnit în 2011, dar care a condus la zeci de atacuri aeriene ţintite asupra unor poziţii ale regimului sau unor convoaie cu armament destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah, unul dintre inamicii Israelului, care luptă alături de preşedintele sirian Bashar al-Assad,

Israelul este alarmat, de asemenea, de prezenţa militară tot mai puternică în Siria a Iranului, alt aliat al regimului. El acuză Teheranul că încearcă să construiască în Siria şi Liban fabrici de rachete de înaltă precizie, care ar putea să fie utilizate împotriva Israelului.

Israelul a recunoacut, pentru prima oară din 2011, că a atacat pe 10 februarie ţinte iraniene pe teritoriul vecinului său, după intrarea unei drone iraniene în spaţiul aerian israelian.

Israelul a pierdut, pentru prima oară din 1982, o aeronavă de luptă în confruntare, care aminteşte volatilitatea unei situaţii imprevizibile.

”Mesajul atacului din 2007 împotriva reactorului este că Israelul nu va accepta să se construiască instalaţii susceptibile să constituie (pentru el) o ameninţare existenţială”, a declarat generalul Eisenkot.

”Acesta a fost mesajul în 1981 (la Osirak), acesta este mesajul din 2007 şi mesajul adresat pe viitor inamicilor noştri”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.