Israelul condiţionează orice ajutorare a Fâşiei Gaza într-un efort de limitare a răspândirii coronavirusului de găsirea a doi militari daţi dispăruţi în războiul din 2014 n encalava plastiniană, relatează Reuters.
Acest teritoriu sărac şi suprapopulat, supus unei blocade israeliene de la preluarea puterii de către Hamas în 2007, a anunţat 12 cazuri de contaminare cu noul coronavirus.
Instalaţiile sanitare - larg subdimensionate, cu 96 de aparate medicale de respiraţie artificială la două milioane de locuitori - nu permit Fâşiei Gaza să facă faţă epidemiei.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În vederea prevenirii răspândirii virusului, autorităţile israeliene au interzis orice schimburi pe care le consideră neesenţiale cu enclava - însă un apel la ajutoare internaţionale lansat de autorităile din Fâşia Gaza a deteminat Israelul să-şi revizuiască atitudinea.
”A venit momentul discuţiilor cu privire la ajutorul lumii umanitare a Fâşiei Gaza. Israelul are şi el nevoi umanitare, care sunt în principal de a recupera (militarii) căzuţi pe front”, a declarat pentru presă ministrul Apărării Naftali Bennett, referindu-se la un ofiţer de infanterie şi la un militar în termen ucişi în ofensiva din 2014, ale căror rămăşiţe nu au fost restituite de către Hamas.
”Iar eu cred că trebuie să începem un dialog larg cu privire la nevoile umanitare ale Fâşiei Gaza şi ale noastre. Nu ar fi drept să deconectăm aceste subiecte (...), iar inimile noastre sunt evident deschise multor lucruri”, a adăugat el.
În acest stadiu, este neclar dacă aceste declaraţii ale lui Naftali Bennett vizează un eventual ajutor direct israelian sau un acord israelian în vederea transferării unui ajutor provenind din ţări terţe prin bariera sa de securitate cu Fâşia Gaza.
Hamasul nu a precizat vreodată dacă aceşti doi militari au murit sau sunt în viaţă şi nu a furnizat nici probe de viaţă, ceea ce a făcut în alte cazuri, de exemplu al militarului francezo-israelian Gilad Shalit, eliberat în 2011 după mai bine de cinci ani, în schimbul eliberării a 1.000 de deţinuţi palestinieni.
Hamasul vrea ca restituirea celor doi militari - şi a doi civili israelieni deţinuţi în Fâşia Gaza - să nu aibă loc în schimbul vreunui ajutor umanitar, ci în urma negocierii unui schimb de deţinuţi.
”Israelul va fi considerat vinovat de toate consecinţele unei eventuale răspândiri a virusului în Fâşia Gaza, din cauza blocadei instaurate de 13 ani”, a denunţat un purtător de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum.
”Schimbul de deţinuţi este o problemă distinctă”, a subliniat el.
Israelul a eliberat în trecut sute de deţinuţi palestinieni, în schimbul eliberării unor israelieni sau restituirii unor rămăşiţe. Însă Naftali Bennett a exclus noi eliberări ale unor activişti palestinieni în viitor.
Oficiali palestinieni au anunţat miercuri că 1.500 de kituri de diagnosticare a noului coronavirus SARS CoV-2 furinizate de către Autoritatea Palestiniană, la putere în Cisiordania ocupată, urmează să fie trimise în Fâşia Gaza cu ajutorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...