Avioane şi tancuri israeliene au lovit zone din Fâşia Gaza, au spus rezidenţii, în timp ce consilierul pentru securitate naţională a Casei Albe, Jake Sullivan, s-a întâlnit duminică cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, pe fondul solicitărilor SUA pentru o campanie militară mai concentrată, transmite Reuters.
Sullivan urma să facă presiuni pentru ca Israelul să meargă după militanţii Hamas într-un mod ţintit, nu printr-un atac pe scară largă asupra oraşului Rafah din sudul Gazei, a spus Casa Albă înainte de discuţii.
Israelul a intrat în oraşul despre care spune că este ultimul bastion al forţelor Hamas. Sute de mii de palestinieni au fugit din zona care a fost unul dintre puţinele locuri de refugiu rămase.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”De-a lungul Fâşiei Gaz, nu există siguranţă”, a spus Majid Omran, care a declarat pentru Reuters că familia sa a fugit de Rafah şi tocmai s-a întors la ceea ce a mai rămăs din casa lor din oraşul Khan Younis, din sud, din care au fugit cu aproape cinci luni în urmă.
"Ne-am luat copiii, nepoţii şi fiicele şi am venit şi am trăit deasupra dărâmurilor casei noastre. Pentru că nu există loc unde să ne refugiem aici", a declarat Omran pentru Reuters în interiorul proprietăţii distruse, în timp ce o femeie gătea la foc.
Forţele israeliene au intrat şi mai adânc în aleile înguste din Jabalia, din nordul Gazei, peste noapte şi duminică, întorcându-se într-o zonă pe care au spus că au curăţat-o mai devreme în conflict, au spus locuitorii.
Armata israeliană a declarat că operaţiunile sale din Jabalia - cea mai mare dintre cele opt tabere istorice de refugiaţi din Gaza - sunt precise şi menite să împiedice Hamas să-şi reia stăpânirea acolo.
Armata israeliană a declarat că ”acţioneazî pentru identificarea celulelor teroriste armate şi... desfăşoară zeci de lovituri pentru a ajuta forţele care operează la sol” în zona Jabalia.
DISCUŢII, TUNELELE, AMENINŢĂRI
Înaintea discuţiilor de duminică, un oficial israelian a declarat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi colaboratorii săi seniori vor încerca să ajungă la un acord cu Sullivan cu privire la necesitatea de a continua cu atacul din Rafah.
Îndoielile trecute ale SUA cu privire la fezabilitatea măsurilor umanitare ale Israelului ar fi putut fi atenuate de evacuarea a aproximativ jumătate dintre palestinienii oraşului în 12 zile, a declarat oficialul, care a vorbit cu Reuters sub condiţia anonimatului.
”Am arătat că acest lucru nu este doar necesar, ci şi realizabil”, a adăugat oficialul.
Oficialul a spus că Israelul va exprima, de asemenea, îngrijorarea cu privire la zeci de tuneluri pe care spune că forţele sale le-au găsit sub Rafah, ajungând în Egiptul alăturat - care a condamnat acţiunea militară.
”Aceste tuneluri sunt folosite de Hamas pentru a se aproviziona cu arme şi muniţie şi ar putea fi folosite pentru a scoate ilegal din Gaza ostatici sau agenţi superiori ai Hamas”, a declarat adjunctul procurorului de stat israelian Noam Gilad, în timpul unei audieri la Haga, vineri, într-un rară detaliere a acuzaţiilor pe care serviciul de informare de stat din Egipt le-a respins anterior ca fiind neadevărate.
Netanyahu a spus că operaţiunea de la Rafah, unde Israelul crede că un sfert din forţele de luptă ale Hamas sunt ascunse, ar putea fi finalizată în câteva săptămâni.
Washingtonul îşi face griji pentru sutele de mii de palestinieni strămutaţi care se adăpostesc acolo şi a invocat necesitatea nu doar de a-i evacua, ci şi de a asigura o cazare alternativă adecvată.
Cel puţin 28 de palestinieni au fost ucişi duminică, au declarat oficialii din domeniul sănătăţii din Gaza şi Hamas, cei mai mulţi dintre ei într-o lovitură asupra unei case din Nuseirat, din centrul Fâşiei Gaza.
Serviciul civil de urgenţă din Gaza a anunţat că echipele de salvare au recuperat până acum cadavrele a 150 de palestinieni ucişi de armată în ultimele zile şi că 300 de case au fost lovite de focul aerian şi de la sol israelian.
Atacul Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, care a declanşat războiul, a ucis 1.200 de oameni, potrivit statisticilor israeliene. Se crede că aproximativ 125 din cele 253 de persoane răpite în cadrul raidului au rămas în captivitate în Gaza.
Cel puţin 35.386 de palestinieni au fost ucişi în atacurile israeliene începând cu 7 octombrie, potrivit ministerului sănătăţii din enclavă.
Agenţiile de ajutor au avertizat cu privire la foametea răspândită şi penuria de combustibil şi provizii medicale.
Potrivit armatei americane, camioanele au început să transfere ajutoare la ţărm de pe un dig temporar construit de forţele sale, primul care a ajuns în enclava asediată pe mare în câteva săptămâni.
Comitetul de Rezistenţă Populară (PRC), un grup armat care luptă alături de Hamas în Gaza, a anunţat că debarcaderul a fost construit pentru a reduce presiunea politică asupra Israelului şi că orice forţă israeliană sau americană de pe teritoriul său va fi considerată o ţintă legitimă.
Sâmbătă, Hamas şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la dig, a avertizat împotriva oricărei forţe militare străine din Gaza, dar nu a făcut ameninţări directe.
În martie, când preşedintele Joe Biden a anunţat planurile de construcţie a debarcaderului ţării sale, el a spus: ”Nu vor fi forţe americane pe teren”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.