Decizia Guvernului lui Boris Johnson de a modifica anumite clauze ale protocolului încheiat cu Uniunea Europeană (UE) cu privire la Irlanda de Nord - fără să se consulte cu Bruxellesul - nu este demnă de o ”ţară respectabilă”, denunţă joi vicepremierul irlandez Leo Varadkar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Londra a prelungit în mod unilateral, miercuri, până la 1 octombrie, o ”perioadă de graţie” a controalelor vamale ale anumitor produse agroalimentare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, care urma să expire la sfârşitul lui martie.

Comisia Europeană (CE) a condamnat puternic această decizie care încalcă, în opinia sa, acordul Brexitului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”A doua oară în câteva luni, Guvernul britanic ameninţă să încalce dreptul internaţional”, denunţă, la postul Virgin Media Leo Varadkar, referindu-se la altă decizie unilaterală similară, de anul trecut, la care Guvernul Johnson a renunţat până  la urmă.

”Acesta nu este un comportament demn de o ţară respectibilă”, a sublniat fostul premier.

Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney apreciază că UE crede probabil din nou că Regatul Unit este un partener comercial în care ”pur şi simplu nu poate avea încredere”.

Această decizie unilaterală va complica eforturile Dublinului de a convinge Bruxellesul de necesitatea modificării anumitor aspecte ale ”Protocolului nord-irlandez”.

Protocolul prevede ca Irlanda de Nord să rămână aliniată reglementărilor UE în privinţa mărfurilor şi ca actualul Cod Vamal al UE să se aplice oricăror mărfuri intră în Irlanda de Nord, pentru a se evita astfel restabilirea unei frontiere fizice între provicnia britanică şi Irlanda.

Verificarea şi controlul mărfurilor care intră în Irlanda de Nord urmează să aibă loc în Regatul Unit, care a părăsit oficial UE la 1 ianuarie.

Simon Coveney notează că această decizie britanică a fost luată înainte ca ministrul însărcinat cu relaţiile cu UE David Frost, fostul negocator-şef britanic al Brexitului, ”să vorbească în detaliu cu (vicepreşedintele CE) Maros Sefcovic despre noul său post”.

”Să spui că este o lipsă de respect este un eufemism”, afirmă ministrul.

”Vicepreşedintele (CE Maros) Sefcovic dă dovadă de o voinţă reală de soluţionare a problemelor legate de Protocol, îşi apără argumentele în Comisia, Parlamentul şi Consilul europene şiavansa în acestdosar. Faptul că Guvernul britanic îi subminează eforturile în acest fel nu este într-adevăr de niciun folos”, apreciază şeful diplomaţiei irlandeze.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.