Tonul a urcat între Iran şi europeni - care se întâlnesc vineri la Viena să facă bilanţul intensificării activităţilor nucleare ale Republicii islamice, tot mai puţin dispusă să-şi respecte angajamentele interaţionale după ce Statele Unite s-au retras din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi au reimpus şi multiplicat sancţiuni Teheranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Diplomaţiile germană, britanică, franceză, chineză şi rusă se întâlnesc în capitala austriacă, unde aceste ţări au semnat în 2015 acordul istoric care a plasat sub control programul nuclear al Teheranului.

Retragerea unilaterală a Statelor Unite din acest acord, considerat prea îngăduitor de către Donald Trump, a dschis în 2018 o nouă perioadă de tensiuni cu Iranul, pe care Washingtonul vrea să-l plaseze sub ”presiune maximă”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ca represalii faţă de sancţiunile economice reimpuse de Donald Trump, care-i asfixiază economia, Teheranul şi-a multiplicat din mai încălcările regulilor care-i încadrează activităţile nucleare. În acest context, discuţiile între europeni şi iranieni se înăspresc, iar reuniunea de la Viena, între funcţionari de rang înalt din diverse ţări, se anunţă crispată.

Cu o zi înainte de întâlnire - sub egida UE, Republica islamică a primit un nou avertisment. Germania, Marea Britanie şi Franţa i-au reproşat faptul că dezvoltă ”rachete balistice cu capacitate nucleară”, încălcând astfel o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU.

Acest mesaj al celor trei ţări este ”o minciună disperată cu scopul de a le ascunde mizerabila incompetenţă în îndeplinirea strictului minim al obligaţiilor lor”, a reacţionat pe Twitter ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

ESCALADARE

Pentru prima oară, luna trecută, diplomaţia europeană a pus pe masă posibilitatea de a declanşa un mecanism inclus în Acordul de la Viena şi care poate conduce la reimpunerea sancţiunilor ONU care, potrivit multor analişti, ar pune capăt definitiv acordului din 2015.

Angajat de şase luni într-un plan de retragere din acord, Iranul a depăşit stocul de uraniu îmbogăţit prevăzut de text, nivelul îmbogăţirii uraniului şi cantitatea de apă grea autorizată şi şi-a modernizat centrifugele.

Cu cât se acumulează mai multe anunţuri, cu atât Teheranul ”îşi va epuiza măsurile cele mai puţin controversate şi cele mai uşor de revocat”, declară pentru AFP analistul Ali Vaez de la Institutul International Crisis Group. Iar cu atât ţara ar putea ajunge în capacitatea tehnică de a fabrica arme nucleare, o intenţie pe care Teheranul a dezminţit-o mereu aprig.

Iranul a anunţat că la începutul lui ianuarie va avea loc o etapă suplimentară de intensificare a programului său nuclear - consolidind presiunea asupra ţărilor care rămân părţi ale acordului.

”Cele două părţi sunt prinse în ciclul unei escaladări. Este foarte dificil să ne imaginăm cum îi vor pune capăt”, apreciază Ali Vaez.

”Acumularea infracţiunilor riscă să provoace o ruptură”, subliniază François Nicoullaud, un fost ambasador al Franţei în Iran. ”Poate că nu de această dată, dar acest lucru se va afla în planul secund al discuţiilor”.

Hotărârea de a declanşa mecanismul de soluţionare a conflictelor prevăzut de acord este totuşi delicată, pentru că înseamnă ”să se rişte să se piardă controlul” asupra situaţiei, recunoaşte un diplomat european.

FRICŢIUNI MULTIPLE 

Iranul a ameninţat să-şi ”reconsidere serios” angajamentele faţă de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), în cazul în care este declanşat acest mecanism. Prezenţa în Iran a inspectorilor AIEA însărcinaţi cu controlul activităţilor nucleare desfăşurate în ţară este unul dintre principalele puncte ale Acordului de la Viena.

Dialogul cu oficiali iranieni este bruiat de asemenea de multiplicarea punctelor de discordie - cercetători francezi încarceraţi în Iran, confiscări ale unor petroliere de către Teheran şi forţe ale regimului acuzate de reprimarea sângeroasă a contestării sociale care a izbucnit în oraşe iraniene la jumătatea lui noiembrie.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a reafirmat miercuri că ţara sa are în vedere să discute cu Statele Unite doar dacă Washingtonul îşi ridică sancţiunile impuse republicii islamice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.