Administraţia americană intenţionează să-şi consolideze prezenţa militară în Orientul Mijlociu şi să-şi dubleze întăririle anunţate în această regiune, cu scopul de a răspunde ameninţării iraniene, dezvăluie cotidianul Wall Street Journal (WSJ), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, numărul militarilor desfăşuraţi în regiune din mai - când Pentagonul a trimis 14.000 de militari - ar putea ajunge la 28.000, care se adaugă celor aproximativ 70.000 de militari deja staţionaţi de obicei cu scopul de a ”asigura securitatea regiunii”.

Potrivit WSJ, care citează surse anonime, preşedintele Donald Trump ar putea anunţa oficial acest lucru luna aceasta.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Contactat de AFP, Pentagonul a refuzat să comenteze.

În afară de cei 14.000 de militari, Pentagonul ar putea să trimită de asemenea 12 nave de război suplimentare, potrivit WSJ.

Potrivit acestui ziar economic de referinţă, trimiterea acestor întăriri ar avea ca scop să descurajeze Iranul să comită un atac împotriva intereselor americane în Orientul Mijlociu.

De mai multe luni, în regiune au avut loc numeroase incidente şi atacuri - atribuite Iranului  de către Washington.

Puterile occidentale şi Arabia Saudită, aliaţii Statelor Unite, au acuzat Teheranul în septembrie de atacuri aeriene vizând două importante instalaţii petroliere saudite. Aceste atacuri au suspendat o parte a producţiei saudite şi au condus la scumpirea petrolului brut..

Secretarul american al Apărării Mark Esper denunţa în octombrie ”atitudinea răuvoitoare” a Iranului şi o ”campanie în vederea destabilizării Orientului Mijlociu şi perturbării economiei mondiale”.

Generalul Kenneth McKenzie, comandantul Comandamentului Central american (CENCTOM), deplângea luna trecută lipsa de mijloace în regiune.

”Este mult teritoriu de acoperit. Simplu spus, nu avem suficiente resurse pentru a ne afla pe cât dorim în locuri în care vrem să fim, în permanenţă”, deplângea el într-o conferinţă în Bahrain, negând totodată orice dezangajare americană din regiune.

De la instalarea miliardarului republican Donald Trump la putere, în ianuarie 2017, tensiunile dintre Statele Unite şi Iran cresc neîncetat.

Washingtonul a impus sancţiuni dure Teheranului, după ce Statele Unite s-au retras, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, încheiat în timpul preşedintelui democrat Barack Obama.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.