Iranul a retras acreditarea unei inspectoare ONU, în urma unui incident, ”săptămâna trecută”, în cursul unui ”control”, la intrarea în uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, a anunţat joi, într-un comunicat postat pe site, Organizaţia Iraniană a Energiei Atomice (OIEA), relatează AFP.
În timpul acestui control, această inspectoare AIEA ”a declanşat o alarmă”, provocând îngrijorări potrivit cărora ar fi putut avea asupra sa ”un produs suspect”, precizează OIEA în comunicat.
Astfel, intrarea inspectoarei în instalaţie ”a fost interzisă”, se arată în comunicat, în care nu se precizează dacă un produs suspect a fost găsit într-adevăr asupra inspectoarei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
OIEA anunţă că a notificat incidentul AIEA şi că a informat Agenţia ONU că ”acreditarea (inspectoarei) a fost retrasă”.
Aceasta ”s-a întors din Iran la Viena”, la sediul agenţiei, se arată în continuare în comunicatul iranian, fără să se precizeze naţionalitatea inspectoarei şi nici data plecării acesteia.
OIEA precizează, în schimb, că ”reprezetantul iranian la AIEA va prezenta un raport complet cu privire la acest subiect” joi, la Viena.
Potrivit unei surse apropiate AIEA, cei 35 de membri ai Consiliului Guvernatorilor agenţiei urmau să se reunească joi într-o şedinţă specială, consacrată Iranului.
#Iran has installed 15 types of advanced centrifuges to enrich uranium at its Natanz Enrichment Facilities. pic.twitter.com/YWAOrMj7PU
— Press TV (@PressTV) November 5, 2019
Problema incidentului de la Natanz şi a retragerii acreditării inspectoarei se află pe agenda reuniunii, a precizat aceeaşi sursă pentru AFP la Viena.
Potrivit sursei citate, această reuniune a fost convocată înaintea anunţului oficial al acestei informaţii de către iran şi a celei, cu o zi înainte, a relansării activităţilor de îmbogăţirea uraniului la uzina subterană de la Fordo, la 180 de kilometri sud de Teheran.
Iranul a reluat efectiv aceste activităţi joi, în uzina subterană de la Fordo, în cadrul unui plan de reducere a angajamentelor sale internaţionale în domeniul nuclear.
Acest plan a fost lansat în mai, ca ripostă faţă de retragerea unilaterală, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
În virtutea Acordului de la Viena, Republica islamică este supusă celui mai strict regim de inspecţie pus vreodată la punct de AIEA, cu scopul de a se asigura de natura exclusiv civilă a programului nuclear iranian.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...