Iranul a început să restrângă inspecţiile vizând programul său nuclear ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), din cauză că nu a reuşit să obţină o anulare a sancţiunilor americane, o decizie considerată ”periculoasă” de către semnatarii europeni ai Acorduluide la Vena din 2015 în dosarul nuclear iranian, pe care încearcă să-l salveze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Franţa, Marea Britanie şi Germania au îndemnat într-un comunicat comun Iranul ”să revină asupra tuturor măsurilor care reduc transparenţa şi să copereze deplin cu AIEA”.

”Obiectivul rămâne salvarea acordului şi susţinerea eforturilor diplomatice în curs în vederea unei soluţii negociate, care să permită revenirea Iranului şi Statelor Unite la respectarea deplină a angajamentelor pe care şi le-au asumat” prin acord, insistă ei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acesta este şi scopul americanilor, a subliniat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Ned Price, care şi-a exprimat ”îngrijorarea” faţă de faptul că puterea iraniană ”se îndreaptă în direcţia greşită”.

Ca represalii faţă de retragerea Statelor Unite din acord, în mai 2018, de către Donald Trump, Republica islamică s-a retras treptat, începând din mai 2019, din numeroase limitări pe care a acceptat să le impună programului său nuclear, în schimbul ridicării sancţiunilor care i-au fost impuse.

”BENZI ÎNREGISTRATE”

Parlamentul iranian a mers şi mai departe, în decembrie, şi a dispus o serie de măsuri de pus în aplicare în cazul unei menţineri a sancţiunilor restabilite şi multiplicate începând din 2018 de către administraţia Trump.

Iranul a anunţat ulterior că a reluat îmbogăţirea uraniului la un nivel de 20%, cea mai spectaculoasă dintre aceste măsuri de dezangajare din acord

El a anunţat după aceea o relansare a producţiei de uraniu metalic, în vederea alimentării unui reactor de cercetare de la Teheran, un material care poate fi folosit în fabricarea armamentului nuclear.

Ultima etapă a acestei escaladări - limitarea anumitor inspecţii ale AIEA în instalaţii non-nucleare, inclusiv instalaţii militare suspecte - a intrat în vigoare marţi.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a subliniat, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna, că o cooperare a Teheranului cu ”jandarmul” ONU în domeniul nuclear continuă.

În urma unei vizite la Teheran, directorul AIEA Rafael Grossi a anunţat duminică un acord tehnic ”temporar” în vederea unei menţineri a supravegherii -  în pofida faptului că a fost redusă - până când ţările parte la acordul nuclear internaţional angajează negocieri.

”Benzile înregistrate cu privire la programul nostru nuclear (...) vor fi păstrate şi nu vor fi furnizate agenţiei” ONU, a anunţat Zarif.

Potrivit Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA), aceste date vor fi ”suprimate pentru totdeauna”, dacă sancţiunile nu pot fi ”complet ridicate în trei luni”.

”ÎNGRIJORARE PUTERNICĂ”

În schimb, dacă marile puteri reuşesc să se înţeleagă, ”vom putea recupera toate informaţiile” din această peroadă, a precizat Grossi, la un seminar online organizat de grupul de reflecţie american Nuclear Threat Initiative (NTI).

”Cu alte cuvinte, vom ştie exact ceea ce s-a întâmplat, câţi compuşi s-au fabricat, cât material s-a fabricat, tratat sau îmbogăţit şi aşa mai departe”, a declarat el.

”Bineănţeles că este departe de a fi o situaţie ideală (...), dar acest lucru oferă timp ca eforturi diplomatice indispensabile să se desfăşoare în zilele următoare”, a subliniat directorul AIEA.

În ceea ce priveşte instalaţiile nucleare declarate, impactul limitării inspecţiilor va fi ”neglijabil”, apreciază o sursă diplomatică de la Viena.

Pactul - încheiat la Viena între Iran şi membrii Grupului 5+1 (China, Franţa, Germania, Marea Britanie, Statele Unite, plus Germania) vizează o încadrare a programului nuclear al Republicii islamice.

În pofida dezminţirilor sale, Teheranul este acuzat de faptul că încearcă să se doteze cu arma atomică, mai ales de către Israel, inamicul său jurat.

Preşedintele american Joe Biden s-a angajat să revină în acest acord, însă cu condiţia ca teheranul să revină în prealabil la respectarea angajamentelor pe care şi le-a asumat.

În acest context, AIEA şi-a exprimat ”îngrijorarea puternică” cu privire la o posibilă prezenţă a unui material nuclear într-o instalaţie nedeclarată - situată în cartierul Turquzabad din Teheran -, potrivit unui raport consultat de AFP la Viena.

”După 18 luni, Iranul nu a furnizat încă explicaţiile necesare, întregi şi credibile”, se arată în raport.

Teheranul continuă, de asemenea, să acumuleze uraniu slab îmbogăţit - a cărui cantitate depăşeşte de-acum de 14 ori limita autorizată prin acordul de la Viena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.