Iranul ar putea îmbogăţi uraniu la nivelul de 60%,în cazul în care este necesar, a anunţat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, sfidând din nou Occidentul, relatează AFP.
”Limita îmbogăţirii (uraniului) a Iranului nu va fi 20%. Vom acţiona în funcţie de nevoi (...). Am putea creşte îmbogăţirea (uraniului la nivelul de) 60%”, a subliniat el, potrivit unui comunicat publicat luni pe site-ul său oficial.
Iran is not after nuclear weapons, but its nuclear enrichment will not be limited to 20% either. It will enrich uranium to any extent that is necessary for the country. Iran's enrichment level may reach 60% to meet the country's needs.
— Khamenei.ir (@khamenei_ir) February 22, 2021
Ali Khamenei a făcut această declaraţie cu o zi înainte de intrarea în vigoare legii vizând limitarea capacităţilor de inspecţie a activităţilor nucleare iraniene, o măsură de retorsiune faţă de sancţiunile impuse Teheranului de către Donald Trump.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
O creştere a nivelului îmbogăţirii uraniului la 60% ar apropia Republica islamică de nivelul de 90%, necesar în fabricarea unei bombe atomice.
Însă Iranul a negat în mai multe rânduri că ar căuta să se doteze cu arma nucleară.
O lege adoptată de Parlamentul iranian cere Guvernului iranian să limiteze anumite inspecţii ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) în instalaţii non-nucleare, inclusiv instalaţii militare suspectate, în cazul în care Statele Unite nu ridică până la 23 februarie sancţiunile pe care le-au reimpus în mai 2018 Iranului, după ce s-au retras uniltaral din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
La începutul lui ianuarie, în baza acestei legi, Guvernul a relansat activităţi de îmbogăţire a uraniului la un nivel de 20%, pe care ţara îl practica înainte de acord.
Guvernul ”nu şi-a abandonat angajamentele, ci le reduce treptat pe unele dintre ele, care sunt în continuare reversibile, în cazul în care (celelalte părţi ale acordului) revin la responsabilităţile pe care le au”, a subliniat Ali Khamenei.
”Occidentalii ştiu bine că noi nu căutăm (să producem) armament nuclear”, insistă el.
Ambasadorul Iranului la AIEA Kazem Gharibabadi a anunţat luni seara că limitările intrăîn vigoare ”începând de la (ora locală) miezul nopţii (22.30, ora României). Instrucţiunile necesare au fost date instalaţiilor nucleare”.
ACORD ”TEMPORAR”
Departamentul de Stat american a îndemnat Iranul să se supună ”complet” controlului AIEA al activităţilor nucleare, în urma unui acord încheiat duminică între agenţia ONU şi Teheran.
Un purtător de cuvnt al diplomaţiei americane, Ned Price, a salutat misiunea la Teheran a directorului AIEA Rafael Grossi, ”reiterând totodată apelul adresat Iranului să-şi respecte deplin angajamentele în domeniul verificării şi neproliferării nucleare”.
În urma acestei misiuni, AIEA şi Iranul au anunţat duminică un acord ”temporar” în vederea unei menţineri a supravegherii activităţilor nucleare iraniene, în mod redus, până la angajarea unor negocieri între părţile Acordului de la Viena.
Acordul semnat de teheran la Viena în 2015 cu marile puteri - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statle Unite şi Germania - şi Uniunea Europeană (UE) vizează să împiedice Republica islamică să se doteze cu bomba atomică, prim limitări stricte ale programului său nuclear, menit să rămână exclusiv civil şi paşnic.
Comunitatea internaţională a ridicat, în schimb, sancţiuni economice impuse Iranului.
Preşedintele american Joe Biden a promis să revină în cadrul acestui acord, cu condiţia ca Teheranul să revină în prealabil la respectarea angajamentelor din care a început să se retragă în mai 2019, ca represalii faţă de sancţiunile reimpuse şi multiplicate de către Donald Trump.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...