Iranul şi Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) au ajuns la un acord ”temporar” în vederea unei menţineri a supravegherii activităţilor nucleare - redus - până la angajarea unor negocieri între semnatarii Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian în vederea unei ieşti din impasul actual, relatează AFP.
Legea iraniană care prevede limitarea anumitor inspecţii - inclusiv la instalaţii militare suspecte - în cazul în care Statele Unite nu ridică sancţiunile economice impuse Teheranului ”există şi va fi aplicată” - începând de la 23 februatie - şi-a exprimat duminică regretul directorul AIEA Rafael Grossi, la revenirea sa la Viena, în urma unor ”consultări intense” la Teheran.
”Accesul va fi redus, să nu ne facem că nu ştim, însă vom fi în măsură să menţinem gradul necesar de supraveghere şi verificare”, a dat el asigurări.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Asta salvează situaţia imediat”, apreciază el.
Potrivit acestui ”Acord bilateral tehnic” - cu o durată de trei luni, dar care poate fi suspendat în orice moment -, numărul inspectorilor la faţa locului rămâne neschimbat, iar controale inopinante rămân posibile.
”Bienînţeles, pentru a se ajunge la o situaţie stabilă, sunt necesare negocieri politice, iar asta nu ţine de mine”, a subliniat Rafael Grossi.
La rândul său, Iranul a evocat anterior discuţii ”rodnice”, după ce directorul AIEA s-a întâlnit cu preşedintele Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Ali Akbar Salehi şi cu ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.
Rafael Grossi se va putea ”achita de obligaţia de a arăta că programul nuclear iranian este paşnic”, a promis şeful diplomaţiei iraniene la postul Press TV.
Potrivit adjunctului ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, ”inspecţiile vor fi reduse cu aproximativ 20-30%, după intrarea în vigoare a legii”.
”Asta nu înseamnă deloc o retragere din Acordul” de la Viena, a subliniat el.
”După ce toată lumea îşi va îndeplini obligaţiile vor exista negocieri”, a declarat Mohammad Javad Zarif.
În schimb, Iranul nu va furniza ”înregistrări referitoare la activităţi şi echipamente” din mai multe instalaţii, aşa cum prevede legea adoptată de Parlament în decembrie, a precizat într-un comunicat OIEA, părând să se refere la date provenind de la camere de supravehghere.
”Dacă sancţiunile sunt complet ridicate în trei luni, aceste informaţii vor fi comunicate AIEA. Dacă nu, ele vor fi suprimate pentru totdeauna”, subliniază ea.
Acordul de la Viena, încheiat de Grupul 5+1 (China, Franţa, Germania, Regatul Unit, Rusia Statele Unite şi Germania) cu Iranul prevede o ridicare treptată a sancţiunilor, în schimbul unei garanţii din partea Teheranului că nu se va dota cu arma atomică. Republica islamică a negat întotdeauna că are asemenea intenţii.
În urma retragerii Statelor Unite din acord şi restabilirii şi multiplicării sancţiunilor care strangulează economia iraniană de către Donald Trump, Iranul a început să se retragă treptat din mai multe pevederi ale acordului.
”După ce toată lumea îşi va face partea şi respecta obligaţiile, atunci va avea loc o reluare a negocierilor”, a repetat duminică Mohammad Javad Zarif.
De la venirea la putere a lui Joe Biden, care s-a declarat pregătit să revinăîn Acordul de la Viena, abandonat de de către Donald Trump în mai 2018, Statele Unite şi Iranul îşi aruncă reciproc mingea în problema cu privire la cine face primul pas.
Washingtonul a acceptat joi, într-un gest de bunăvoinţă, invitaţia semnatarilor europeni ai acordului de a participa la negocieri în acest subiect.
Însă noul locatar al Casei Albe i-a îndemnat vineri pe aliaţi să coopereze pentru a răspunde ”activităţilor destabilizatoare” ale Iranului în Orientul Mijlociu.
În acest context doplomatic complex, în care Statele Unite şi Iranul nu întreţin relaţii diplomatice din 1980, Teheranul a anunţat că examinează propunerea Uniunii Europene (UE) în vederea unei ”reuniuni informale”.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a îndemnat, la rândul său, să se profite de această ”fereastră de oportunitate” pentru a se pune capăt sancţiunilor, o solicitare pe care o consideră ”legală şi logică”.
Cotidianul ultraconservator iranian Kayhan a salutat în weekend legea Parlamentului drept ”o stratege” care a arătat taberei adverse că ”ruperea contractului costă scump”.
Însă ziarul reformator Sharqa se îndoieşte, din contră de eficienţa acestui text. ”Următoarele zile sunt critice pentru Iran” şi ceilalţi semnatari ai Acordului de la Viena, scrie ziarul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...