Iranul continuă să-şi crească capacităţile nucleare, anunţă Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), la o săptămână după ce Consiliul Guvernatorilor a adoptat o rezoluţie prin care critica o lipsă de cooperare a Teheranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

AIEA şi-a informat joi membrii că Teheranul i-a transmis că va instala şi mai multe cascade în instalaţii de îmbogăţire a uraniului la Natanz şi Fordow, se arată într-un comunicat transmis AFP.

O sursă diplomatică consideră această evoluţie ”moderată”.

”Iranul trebuie să coopereze cu AIEA de îndată”, au cerut joi Statele Unite, iar Departamentul de Stat american a avertizat într-un comunicat că Washingtonul va ”răspunde” oricărei escaladări a programului nuclear.

Moţiunea critică prezentată de către Regatul Unit, Franţa şi Germania - căreia i s-au opus China şi Rusia - în şedinţa Consiliului AIEA, din care fac parte 35 de ţări, a fost prima moţiune de acest fel din noiembrie 2022.

Această rezoluţie, pe care Teheranul a respins-o drept ”pripită şi imprudentă”, intervine într-un impas privind escaladarea activităţilor nucleare de către Iran şi în timp ce puterile din Occident se tem că Teheranul caută să pună la punct o armă nucleară, lucru negat de Republica islamică.

Această moţiune de cenzură - de natură simboliză în acest stadiu - vizează o creştere a presiunilor diplomatice asupra Iranului şi există posibilitatea trimiterii acestei probleme Consiliului de Securitate al ONU.

În trecut, rezoluţii de acest fel au determinat Teheranul să riposteze prin retragerea camerelor de supraveghere şi altor echipamente din instalaţiile sale nucleare şi printr-o intensificare a activităţilor de îmbogăţire a uraniului.

MAI MULTE BOMBE ATOMICE

Potrivit AIEA, Iranul este singurul stat care nu este dotat cu arma nucleară care îmbogăţeşte uraniu până la un nivel de 60%, aproape de uzul militar - şi care continuă să acumuleze stocuri importante de uraniu.

AIEA a anunţat că Teheranul şi-a accelerat în mod considerabil programul nuclear şi că dispune, în prezent, de suficient material cât să fabrice mai multe bombe atomice.

Republica islamică s-a tras treptat din din angajamentele pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 cu puterile mondiale.

Acest acord a permis Iranului să scape de sancţiuni din Occident în schimbul limitării programului său atomic, însă acesta s-a prăbuşit după retragerea Statelor Unite de către Donald Trump din acord în 2018.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.