Iranul se declară pregătit să-şi ”reconsidere serios” angajamentele faţă de Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA), ca reacţie faţă de ameninţarea europenilor de a activa un mecanism prevăzut de Acordul de la Voena din 2015 în dosarul nuclear ce poate conduce la reimpunerea sancţiunilor ONU, relatează AFP.
Acordul în dosarul nuclear - care vizează să garanteze natura paşnică a programului nuclear iranian în schimbul unei relaxări a sancţiunilor impuse Teheranului - este pe cale să se destrame în urma retragerii unilaterale a Statelor Unite în mai 2018 din pact.
Cele trei ţări europene membre ale Acordului de la Viena - Franţa, Regatul Unit şi Germania - au afirmat că vor să salveze tratatul, însă eforturile lor nu au dat roade până în prezent.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În noiembie, Parisul şi Berlinul au ameninţat cu declaşarea unui mecanism de rezolvare a diferendelor prevăzut de Acordul de la Viena, care ar putea cpnduce la restabilirea saancţiunilor impuse de ONU, în urma unei serii de încălcări ale tratatului de către Iran.
”Dacă ei recurg la acest mecanism, Iranul va fi obligat să reconsidere serios anumite angajamente pe care şi le-a asumat” faţă de AIEA, a declarat duminică preşedintele parlamentului Ali Larijani.
”Dacă ei cred că e mai avantajos pentru ei, ei pot s-o facă”, a adăugat Larijani într-o conferinţă de presă.
Inspectorii AIEA prezenţi în Iran sunt însărcinaţi să urmărească aplicarea acordului internaţional din 2015.
Din mai, Teheranul a lansat o dezangajare treptată din acord, în ripostă faţă de retragerea Statelor Unite şi faţă de restabilirea şi multiplicarea sancţiunilor americane care asfixiază economia iraniană.
Prin aceste măsuri, Iranul vrea să exercite presiuni asupra celorlalte state parte ale acordului, pentru a-l ajuta să ocolească sancţiunile americane care au aruncat economia iraniană în recesiune.
Însă, după ultima măsură adoptată de Iran, la începutul lui noiembrie, care încalcă Acordul de la Viebna, Franţa şi Germania au avertizat că poate fi activat mecanismul prevăzut de text în cazul unor diferende.
Acest dispozitiv comportă însă numeroase etape şi ar dura probabil mai multe luni.
La final, el poate conduce până la un vot în Consiliul de Securitate al ONU în vederea deciderii faptului dacă Iranul poate beneficia în continuare de relaxarea sancţiunilor decisă prin acord.
Larijani a sugerat de asemenea că impasul actual cu Statele Unite ar putea să fie ”rezolvat” dacă inamicul jurat al Teheranului, Washingtonul, acceptă să se inspire din trecut.
Fostul preşedinte american Barack Obama a scris o scrisoare în care afirmă ”accept îmbogăţirea (uraniului) a Iranului, în prezent negociem”, a declarat preşedintele Parlamentului iranian.
”Dacă actualii conducători americani au atâta înţelepciune să se inspire din experienţa trecută, atunci ei pot să rezolve această problemă”, a subliniat Larijani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...