Irakul a recuperat ”o parte” a sumei de 2,5 miliarde de dolari retrasă fraudulos dintr-un cont bancar al fiscului, a anunţat premierul irakian Mohamed Shia al-Sudani, care a îndemnat toate persoanele implicate în acest scandal să se predea şi să restituie fondurile publice furate, relatează AFP.
”Autorităţie competente au putut să recupereze o primă tranşă, în valoare de 182,6 miliarde de dinari irakieni” - aidcă 125 de milioane de dolari, a anunţat duminică Mohamed Shia al-Sudani.
El a anunţat că unul dintre oamenii de afaceri implicaţi în acest furt - Nour Zuhair Jassem - a restituit un pic peste 125 de milioane de dolari din suma de peste un miliard de dolari pe care a ”recunoscut” că a obţinut-o.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Omul de afaceri urmează să fie eliberat pe cauţiune, în schimbul restituirii restului banilor furaţi în urmă cu două săptămâni, a precizat Mohamed Shia al-Sudani.
PRELEVĂRI ÎN PERIOADA SEPTEMBRIE 2021-AUGUST 2022
Furtul - mediatizat la jumnătatea lui octombrie - a provocat o vie indignare într-un Irak bogat în petrol şi devastat de o corupţie endemică.
Într-un document al Administraţiei Generale a Impozitelor se arată că aceste 2,5 miliarde de dolari au fost prelevate în perioada septembrie 2021-august 2022, prin 247 de cecuri încasate de cinci întreprinderi.
Banii au fost retraşi apoi în numerar din conturile acestor societăţi, ai căror proprietari - majoritatea fugari - sunt vizaţi de mandate de arestare.
Premierul irakian a făcut aceste declaraţii într-o alocuţiune televizată, între mormane de bancnote legate în pachete.
Aceste fonduri au fost predate de către Nour Zuhair Jassem, arestat la sfârşitul lui octombrie pe aeroportul din Bagdad, în timp ce încerca să fugă din ţară cu un avion privat.
ACORD CU ACUZATUL
Justiţia irakiană a încheiat un ”acord” cu acuzatul, prin care acesta să restituie întreaga sumă, a precizat Mohamed Shia al-Sudani.
”El va fi eliberat pe cauţiune pentru a facilita procesul restituirii”, a precizat el.
Alt acuzat a fost arestat în regiunea autonomă Kurdistan şi urmează să fie predat autorităţilor de la Bagdad, a precizat premierul.
”Îi îndemnăm pe toţi acuzaţii pe numele cărora au fost emise mandate de arestare în acest dosar să se predea şi să restituie sumele furate”, a subliniatv el.
”Cel mai important lucru este restituirea fondurilor. Puţin contează că cutare sau cutare este la închsoare, dacă cele (2,5 miliarde de dolari) nu sunt în conturile statului”, a subliniat el.
În pofida unei corupţii care s-a infiltrat în toate instituţiile de stat şi în administraţia publică, condamnările pronunţate în Irak vizează adesea eşaloane intermediare ale statului sau simpli executanţi şi rareori vârful piramidei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.