Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost puternic emoţionat în timpul unei întâlniri cu veterani americani, joi, la Omaha Beach, la Saint-Laurent-sur-Mer, după ce a fost primit călduros de Emmanuel şi Brigitte Macron la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întâlnirea şefului statului ucrainean cu veterani americani a fost transmisă pe ecrane uriaşe.

Ea a fost puternic aplaudată.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Volodimir Zelenski a strâns călduros mâinile foştilor combatanţi şi a schimbat câteva vorbe emoţionante cu unul dintre ei.

”Sunteţi slavatorul oamenilor!” a exclamat unul dintre foştii militari americani, în prezent în fotoliu cu rotile, văzându-l pe liderul ucrainean.

”Nu, nu, dumneavostră aţi salvat Europa”, i-a răspuns Volodimir Zelenski cu respect.

Foarte emoţionaţi, cei doi s-au îmbrăţişat.

”Sunteţi un erou, mă voi ruga pentru dumneavostră”, a spus apoi veteranul, care vrut să imortalizeze acest moment printr-o fotografie cu şeful statului.

Acest moment rezonează cu actualitatea, în timp ce Ucraina se apără, de peste doi ani, de o agresiune rusă extrem de sângeroasă.

Pe plaja normandă, în cadrul ceremoniei s-au succedat un cor de copii şi adolescenţi care au intonat ”Le Chant des partisans” (Cântecul partizaţilor), şi citirea unor scrisori ale unor militari american, britanic şi canadian care au debarcat la 6 iunie 1944 şi interpretarea ”Preludiului” lui Bach la pian.

Rusia, care a revendicat înaintări constante în ultimele săptămâni în estul şi nord-estul Ucrainei, este marea absentă la aceste comemorări.

Ea este invitată în mod tradiţional din cauza tributului greu plătit de fosta Uniune Societică (URSS) - 27 de milioane de morţi - în al Doilea Răboi Mondial.

În acest an, Franţa a decis să nu-l invite pe Vladimir Putin, un semnal puternic după peste doi ani de război în Ucraina.

”nu se îndeplinesc condiţiile, având în vedere războiul de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei şi care s-a intensificat în ultimele săptămâni”, anunţa la sfârşitul lui mai preşedinţia franceză.

Venirea lui Volodimir Zelenski în Normandia marchează începutul unei vizite diplomatice foarte aşteptate în Franţa.

Preşedinţii francez Emmanuel macron şi ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnesc vineri la Plaatul Élysée pentru a discuta despre ”nevoile Ucrainei” împotriva Rusiei.

Emmanuel Macron a promis să facă noi anunţuri, în contextul în care sunt în curs negocieri cu privire la trimiterea unor instructori militari francezi în Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.