Preşedintele american Joe Biden a făcut un apel pasionat la apărarea libertăţii şi democraţiei cu ocazia marcării a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, joi, şi a îndemnat puterile din Occident să menţină direcţia în privinţa Ucrainei şi să nu capituleze în faţa tiraniei ruse, relatează Reuters.
În cadrul unei ceremonii comune, alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi veterani americani, la Cimitirul american din Normandia, Joe Biden a declarat că este ”pur şi simplu de negândit” o resemnare faţă de agresiunea rusă şi a promis să nu slăbească susţinerea Ucrainei.
'We won't surrender to bullies and dictators'
— Sky News (@SkyNews) June 6, 2024
Joe Biden has addressed the crowds at the US national commemoration in Normandy, saying that D-Day 'turned the tide in our favour' and proved 'the forces of liberty are stronger than the forces of conquest'https://t.co/Dk43r0HtFH pic.twitter.com/dAvkpuguk4
El i-a îndemnat pe aliaţii din Occident şi din cadrul NATO să regăsească spiritul ”D-Day” (Ziua Z) şi să coopereze în momentul în care, în opinia sa, democraţia este mai ameninţată decât a fost vreodată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.
”Izolaţionismul nu a fost soluţia acum 80 de ani şi nu este soluţia azi”, a tunat Joe Biden în această alocuţiune.
La 6 iunie 1944, peste 150.000 de militari aliaţi au venit în Franţa pe mare şi în aer, pentru a goni forţele Germaniei naziste, debarcând pe cinci plaje codate Omaha, Juno, Sword, Utah şi Gold.
În contextul în care numărul veteranilor - adesea în vârstă de peste 100 de ani - scade rapid, aceasta este probabil ultima mare ceremonie organizată în Normandia în prezenţa lor.
Joe Biden a declarat că este cea mai mare onoare să salute veteranii americani reuniţi.
”God love ya” (”Dumnezeu vă iubeşte”), le-a spus el.
”Bărbaţii care au luptat aici au devenit eroi”, a spus el şi a conchis că ”ei ştiau fără nicio urmă de îndoială că există lucruri care merită efortul să te baţi şi să mori” pentru ele.
”LECŢIA CARE REVINE NEÎNCETAT”
În timp ce războul face ravagii în Ucraina, la frontiera Europei, aniversarea acestei cotituri a celui de-al Doilea Război Mondial are o rezonanţă aparte.
Ea are loc într-un an marcat de numeroase alegeri, inclusiv la Parlamentul European în weekend şi în Statele Unite în noiembrie.
Unii se tem că fostul preşedinte Donald Trump ar putea să reducă sprijinul acordat de către Statele Unite Ucrainei.
Regele Charles al III-lea, în uniformă militară de gală, a îndemnat, într-o alocuţiune la o ceremonie britanică, la Ver-sur-Mer, la o mai mare colaborare internaţională în lupta în favoarea păcii.
”Ne amintim lecţia care revine neîncetat de-a lungul deceniilor. Naţiunile libere trebuie să se unească pentru a se opune tiraniei”, a declarat regele, care a vorbit în franceză şi engelză.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cancelarul german Olaf Scholz şi numeroase alte personalităţi participă la această zi omagială.
Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie 2022, declanţând astfel cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, nu a fost invitată.
Liderii politici urmau să adopte joi o ”Declaraţie” în care se arată că democraţia este din nou ameninţată în Europa şi care promite să apere libertatea şi democraţia, declară reuters două surse.
ARMAMENT AMERICAN ÎN UCRAINA
Într-un interviu acordat postului ABC News, înregistrat în Franţa cu ocazia comemorărilor şi publicat joi, Joe Biden dă asigurări că armamentul pe care Statele Unite au autorizat Ucraina să le folosească pe teritoriul rus nu vor fi folosite în atacarea Moscovei sau Kremlinului.
Preşedintele Statelor Unite a dat săptămâna trecută undă verde utilizării - în anumite condiţii - utilizării de către Kiev a armamentului american împotriva unor ţinte în Rusia, situate în apropierea regiunii Harkov (nord-est).
Întrebat dacă aceste arme au fost folosite deja de către Kiev, Joe Biden nu a răspuns în mod direct, însă a dat asigurări că Statele Unite nu vor permite ca ele să fie folosite ”să lovească la 300 de kilometri în interiorul teritoriului rus sau la Moscova sau la Kremlin”.
”Ele trebuie să fie folosite în apropierea frontierei, în caz de atacuri, vizând ţinte ucrainene lansate” din Rusia, a subliniat el.
Întrebat dacă este ”îngrijorat” după declaraţiile pe care Vladimir Putin le-a făcut despre livrări de armament din Occident Kievului, Joe Biden a răspuns că ”îl cunosc de 40 de ani. Mă îngrijorează de 40 de ani. Nu e un om bun. Este un dictator şi luptă pentru a-şi păstra acapararea asiupra ţării sale în timp ce dă acest asalt” împortriva Ucrainei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.