Conservatorii viitorului cancelar Friedrich Merz se apropie de încheierea unui acord cu stânga în vederea formării unui nou Guvern de coaliţie în Germania, anunţă marţi participanţi la negocieri, care evocă posibilitatea încheierii unui acord săptămâna aceasta, relatează AFP.
Blocul partidelor Uniunea Creştin Democrată (CDU) şi Uniunea Social Creştină (CSU) al lui Friedrich Merz negociază cu Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului în exerciţiu Olaf Scholz pentru ca să formeze un nou Guvern până la sfârşitul lui aprilie sau începutului lui mai.
Aceste negocieri, foarte detaliate, vizează stabilirea unei foi de drum a viitorilor patru ani şi pot dura mai multe luni de zile.
Însă protagoniştii vor ca de această dată să meargă cât mai repede posibil, în contextul în care preşedintele american Donald Trump răstoarnă relaţiile în domeniile securităţii şi comerţului mondial şi în care Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) creşte neîncetat în sondaje de opinie şi-i prinde din urmă pe conservatori.
”Facem, per ansamblu, progrese bune, am putut să depăşim numeroase obstacole”, a declarat marţi deputatul Thorsten Frei, un nume greu în CDU.
RELAXAREA ”FRÂNREI DATORIEI”
O negociatoare din cadrul SPD, Manuela Schwesig, ministra-preşedintă a Guvernului landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară (est), şi-a exprimat speranţa ”că vom putea să încheiem până la sfârşitul săptămânii”.
Având în vedere ”ceea ce se întâmplă în economia mondială şi ceea ce fac Statele Unite” în ofensiva taxelor vamale, ”există un mare consens aici” în direcţia unui acord, a declarat postului de radio Deutschlandfunk fostul ministru al Sănătăţii Jens Spahn (CDU).
Guvernul de coaliţie tripartită al lui Olaf Scholz s-a prăbuşit la începutul lui noiembrie, din cauza unor certuri bugetare de nedepăşit între SPD-ul său, Verzi (ecologişti) şi FDP (liberali).
Noul Guvern probabil că nu va avea această problemă.
Friedrich Merz a reuşit să obţină, împotriva acestor bulversări mondiale, adoptarea la începutul lui martie a unui plan uriaş de investiţii, în valoare de câteva sute de miliarde de euro, în vederea reînarmării şi modernizării Germaniei, aplaudat de către partenerii săi europeni.
Concret, Germania îşi va slăbi ”frâna îndatorării”, care limitează capacitatea de împrumut a ţării, în vederea unor cheltuieli militare şi destinate landurilor.
Acesteia i se adaugă un împrumut special - în afara bugetului - în valoare de 500 de miliarde de euro, pe o perioadă de 12 ani, în vederea unei modernizări a infrastructurilor şi relansării primei economii europene. este vorba despre o renovare a drumurilor, podurilor, căilor ferate, şcolilor şi instalaţiilor energetice.
Viitorul cancelar este însă foarte criticat în Germania - inclusiv în blocul său CDU-CSU -, din cauza reformării acestei ”frâne a îndatotorării”, după ce a promis că nu se va atinge de ea
De acest lucru profită mai ales AfD, care a obţinut un scor-record de 20% în alegerile legislative şi a devenit al doilea partid din Germania.
AfD se apropie acum de blocul CDU-CSU în sondaje, în care este creditat cu 25%.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.