O scenă emoţionantă s-a petrecut joi seară târziu pe aeroportul de la baza militară Andrews din Maryland unde a aterizat avionul în care se aflau reporterul de la The Wall Street Journal Evan Gershkovich, veteranul puşcaşilor marini Paul Whelan şi jurnalista radio ruso-americană Alsu Kurmasheva, care au fost eliberaţi în cadrul schimbului de deţinuţi dintre Rusia şi Occident, cel mai mare de la încheierea Războiului Rece.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden şi vicepreşedintele Kamala Harris i-au întâmpinat la aeroport pe cei trei americani eliberaţi de Rusia în complexul schimb de deţinuţi care a implicat 24 de persoane aflate în închisoare în şase ţări.

Vladimir Kara-Murza, deţinător al unui green card american şi critic al Kremlinului, a cărui eliberare a fost de asemenea obţinută de SUA, a ales să meargă în Germania, potrivit consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Redactorul-şef al Wall Street Journal, Emma Tucker, a vorbit cu BBC după ce avionul cu colegul ei Evan Gershkovich şi alţi doi cetăţeni americani a aterizat în Maryland. Ea a fost impresionată de întâlnirea extrem de emoţională a acestuia cu mama sa. "A ridicat-o în aer!", a povestit ea, un moment care a fost surprins şi de fotoreporterii prezenţi la faţa locului.

Evan era "foarte vesel, foarte degajat", dar părea "epuizat" şi era foarte palid, a spus Emma Tucker. "Toţi ostaticii păreau un pic şocaţi", a continuat ea.

Gershkovich a trebuit să scrie un "fel de scrisoare de graţiere" către Putin, ca parte a acordului de eliberare a sa, a explicat redactorul-şef al Wall Street Journal. A făcut-o singur, deoarece nu a putut consulta un avocat, a precizat ea. "A completat o parte din scrisoare şi, în acelaşi timp, a depus o solicitare pentru un interviu cu Putin", a dezvăluit Tucker.

Gershkovich este un "membru extrem de valoros al redacţiei noastre", a spus Tucker, adăugând că jurnalistul are fără îndoială o poveste grozavă de spus, pe care "o poate spune la timpul său".

Evan Gershkovich, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat în luna martie a anului trecut în timp ce făcea un reportaj în oraşul Ekaterinburg din Urali şi a fost acuzat de spionaj în profitul CIA. El şi ziarul pentru care lucra, Wall Street Journal, au respins acuzaţiile. A fost condamnat luna trecută la 16 ani de închisoare, fiind prima dată de la Războiul Rece când Rusia a judecat un jurnalist american pentru spionaj.

Mama sa, Ella Milman, care a părăsit Uniunea Sovietică în 1979 şi a plecat în Statele Unite, a declarat într-un interviu că în momentul reţinerii fiului ei, la 29 martie 2023, a avut pregnant sentimentul că i s-a întâmplat ceva.

CITEȘTE ȘI Familia reporterului de la "Wall Street Journal" arestat în Rusia vorbeşte pentru prima dată public

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.