Preşedintele american Joe Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris i-au primit la aeroport, joi seară târziu (vineri dimineaţă, ora României), la sosirea în Statele Unite, pe trei dintre deţinuţii eliberaţi de Rusia, printre care jurnalistul american Evan Gershkovich, la finalul celui mai mare acord de schimb de deţinuţi între ruşi şi occidentali de la sfârşitul Războiului Rece, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Foştii deţinuţi pe nedrept din Rusia - Evan Gershkovich, fostul puşcaş marin Paul Whelan şi jurnalista ruso-americană Alsu Kurmasheva - au sosit la bordul unui avion care a aterizat în jurul orei locale 23:40 (07:40, ora României) la baza militară Andrews, lângă Washington.

Toţi trei au fost întâmpinaţi de prieteni apropiaţi şi de familie, dar şi de preşedintele Joe Biden şi de vicepreşedintele Kamala Harris, potrivit unui jurnalist AFP aflat la faţa locului.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Evan Gershkovich, reporter la The Wall Street Journal, era deţinut în Rusia din martie 2023. Alsu Kurmasheva, jurnalistă la Radio Europa Liberă era, de asemenea, încarcerată în Rusia de anul trecut, în timp ce Paul Whelan se afla în închisoare de la sfârşitul anului 2018 pentru spionaj.

CITEȘTE ȘI Întâlnire emoţionantă între Evan Gershkovich şi mama sa. În cererea de graţiere către Putin, jurnalistul de la Wall Street Journal a făcut şi o solicitare de interviu - VIDEO, FOTO

Serviciile de informaţii turce "au efectuat la Ankara cea mai importantă operaţiune de schimb de deţinuţi din ultima perioadă", a anunţat în cursul zilei de joi Preşedinţia turcă. Indicii în acest sens existau deja de câteva zile, însă surpriza a fost amploarea schimbului de ostatici. Acordul a dus la eliberarea a 16 persoane deţinute în Rusia şi Belarus, în schimbul a 10 ruşi (opt adulţi şi doi copii) care erau încarceraţi în Statele Unite, Germania, Polonia, Slovenia şi Norvegia, fiind cel mai mare schimb de deţinuţi de după Războiul Rece.

CITEȘTE ȘI Biden a încheiat acordul pentru schimbul de deţinuţi cu o oră înainte de a-şi anunţa retragerea din campanie

La rândul lor, ruşii eliberaţi, inclusiv presupusul agent FSB Vadim Krasikov, care ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă în Germania pentru uciderea unui separatist cecen, au fost întâmpinaţi joi seara la Moscova de preşedintele Vladimir Putin în persoană.

La Casa Albă, înconjurat de familiile americanilor eliberaţi, preşedintele Joe Biden salutase anterior "deciziile curajoase" luate de aliaţii europeni pentru a face posibil acest schimb "istoric", lăudând "concesiile semnificative" făcute de Germania şi coordonarea asigurată de Turcia.

Primindu-i, joi seara, la Köln, pe unii dintre foştii deţinuţi eliberaţi de Rusia şi Belarus, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că aceştia "s-au temut pentru viaţa lor". Printre aceştia se numărau Rico Krieger, un german condamnat în Belarus pentru "terorism" şi "mercenariat", şi opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la sfârşitul anului 2022 în Rusia la opt ani şi jumătate de închisoare pentru denunţarea crimelor atribuite Moscovei în Ucraina. Cancelarul Scholz a mărturisit însă că decizia de eliberare a presupusului agent FSB Krasikov a fost "dificilă", dar a "salvat vieţi".

Joe Biden s-a declarat încântat de "iscusinţa diplomatică" a acestui schimb amplu.

"De la Războiul Rece încoace, nu au mai fost schimbate atât de multe persoane în acest mod", a adăugat consilierul său pe probleme de securitate naţională, Jake Sullivan, şi "după ştiinţa noastră, nu a existat niciodată un schimb care să implice atât de multe ţări",  a punctat el.

Casa Albă a dezvăluit, de asemenea, că a lucrat luni de zile pentru a obţine eliberarea fostului inamic numărul unu al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, înainte ca acesta să moară în februarie într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare.

"Zece deţinuţi, inclusiv doi minori, au fost transferaţi în Rusia, 13 în Germania şi trei în Statele Unite", a precizat Ankara, care i-a împărţit în şapte avioane. Cei "doi minori" ar fi copiii unui cuplu de spioni ruşi, Artem Viktorovici Dulţev şi Anna Valerevna Dulţeva, care au fost arestaţi în Slovenia la sfârşitul anului 2022. Copiii se aflau în plasament, potrivit presei slovene.

Acesta este primul schimb între Moscova şi Occident de la eliberarea, la sfârşitul anului 2022, a baschetbalistei americane Brittney Griner, care era deţinută în Rusia pentru trafic de droguri, în schimbul eliberării cunoscutului traficant de arme rus Viktor Bout, care era încarcerat în Statele Unite.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.