Cei doi negociatori ai Brexitului, Michel Barnier din partea Uniunii Europene şi Stephen Barclay din partea Regatului Unit au avut o întâlnire ”constructivă” vineri la Bruxelles, însă este nevoie de ”răbdare” în vederea deblocării discţiilor, cu doar 20 de zile înaintea divorţului, relatează AFP.
La o zi după optimismul afişat de Londra şi Dublin, Michel Barnier nu a oferit niciun detaliu despre fondul discuţiei.
”În acest stadiu, dacă încep să aibă loc divulgări, înseamnă că nu este ceva serios”, a comentat un diplomat european.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Cu cât spunem mai puţin, cu atât mai bine”, a declarat de asemenea pentru presă premierul irlandez Leo Varadkar.
Brexitul este ”ca şi căţăratul pe un munte. Avem nevoie de hotărâre, de atenţie şi răbdare”, a comentat Barnier, după acest mic dejun de două ore cu Barclay.
Preşedintele Consiliului European Donald Tusk, şeful de orchestră al summitului de la 17-18 octombrie, a îndemnat din Cipru, referindu-se la întâlnirea dintre Barnier şi Barclay ca şi ”cea mai mică şansă” a unui acord ”să fie explorată”.
”Un «no deal» nu va fi niciodată opţiunea Uniunii Europene”, a reiterat el în faţa presei în cadrul unei vizite pe insula mediteraneeană.
Liderii britanic Boris Johnson şi irlandez Leo Varadkar au relansat oarecum speranţa unui acord până la data fatidică de 31 octombrie.
Ei au dat asigurări că întrevăd o ”cale” către un compromis în problema-cheie a frontierei irlandeze. Însă nu au spus concret despre cum intenţionează să scoată negocierile din mlaştină. Irlanda, foarte adesea susţinută de europeni, se va afla în prima linie în cazul unui divorţ fără acord la 31 octombrie.
Secretara de stat franceză însărcinată cu Afacerile Europene Amélie de Montchalin a reluat vineri aceeaşi metaforă a unui ”drum drept, care este încă posibil”, apreciind totodată ”probabil” un divorţ brutal.
Europenii au dat Londrei termen pânăvineri să prezinte un compromis acceptabil, înaintea summitului european de joi şi vineri săptămâna viitoare.
Barnier, care negociază în numele UE, urma să-i informeze pe ambasadorii Celor 27 cu privire la posibilitatea sau nu de a angaja negocieri.
”NEBUNATICĂ”
”Barnier trebuie să spună dacă putem sau nu să intrăm în negocieri asupra unui text”, declară o sursă europeană. ”După aceea, drumul va fi lung, să ne imaginăm un text la summit este o idee nebunatică”, a declarat această sursă.
Tratatul divorţului încheiat în noiembrie 2018 între Cei 27 şi fostul premier britanic Theresa May, respins în trei rânduri de Camera Comunelor, a necesitat 18 luni de negocieri.
În afară de absenţa progreselor, săptămâna scursă a fost marcată de puternice turbulenţe între Londra şi Bruxelles, care s-au acuzat reciproc de faptul că sunt vinovate de blocaj şi de consecinţele economice potenţial dezastruoase.
Londra a deschis ostilităţile criticându-i pe europeni, mai ales Bublinul şi Berlinul, ceea ce a antrenat marţi o replică usturătoare a lui Donald Tusk, care l-a acuzat atunci pe Boris Johnson că ”se joacă cu viitorul Europei”.
Micul dejun al lui Barclay cu Barnier a fost ocazia ”să se facă bilanţul răspunsurilor britanicilor la întrebările europenilor” cu obiectivul unei ”limitări a pagubelor înaintea summitului şi scăderii tensiunii”, apreciază Eric Maurice, un expert de la Fundaţia Robert Schuman.
Problema controalelor vamale între Irlanda, un stat membru UE şi Irlanda de Nord, o provincie britanică, după divorţ este principalul punct de împotmolire a discuţiilor. Londra cere să se scoată plasa de siguranţă ("backstop") din Acordul retragerii, apreciind că aduce atingere independenţei sale comerciale.
Acest dispozitiv a fost prevăzut cu scopul de a împiedica reimpunerea unei frontiere fizice între clee două Irlande, în vederea apărării păcii pe insulă şi protejării intereselor pieţei unice europene.
Planul lui Boris Johnson prevede ieşirea Irlandei de Nord din Uniunea Vamală europeană şi refuză controale ale bunurilor la frontieră sau în apropiere.
”Ceea ce ni se cere este să acceptăm un sistem care nu este dezvoltat, nu este testat de controale dispersate pe Insula Irlanda”, a denunţat miercuri Michel Barnier, subliniind importanţa unor controale ”riguroase la fiecare dintre capetele pieţei unice şi uniunii noastre vamale”.
În faţa dezacordurilor persistente în vederea unui acord amiabil, un ”no deal” la sfârşitul acestei luni sau o a treia amânare a Brexitului par să fie singurele opţiuni pe masa summitului.
În lipsa unui acord până la 19 octombrie, o lege adoptată de Parlamentul britanic îl obligă pe Boris Johnson să ceară o amânare cu trei luni, în pofida faptului că liderul conservator a promis un Brexit ”cu orice preţ” la 31 octombrie.
”Tratatul nu-i impune lui Boris Johnson să ceară o prelungire. Cele două părţi sunt cele care trebuie să fie de acord. Dacă noi propunem o amânare, asta îi permite să se salveze”, sugerează un ambasador european.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...