Premierul britanic Boris Johnson şi omologul său irlandez Leo Varadkar au afirmat joi că întrevăd o ”cale către un posibil acord” al Brexitului, fără să explice cum intenţionează să scoată din impas negocierile, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea datei prevăzute a divorţului, relatează AFP.
În pofida mai multor zile de discuţii tehnice pe tema frontierei irlandeze - fără vreun progres major, cei doi lideri ”continuă să creadă că un acord este în interesul tuturor”, potrivit unei declaraţii comune publicate la finalul unei întâlniri într-un conac la Birkenhead, în nord-vestul Angliei, în apropiere de Liverpool.
Here’s our joint statement following my meeting with @BorisJohnson in Cheshire this afternoon pic.twitter.com/RxjF9qFte8
— Leo Varadkar (@LeoVaradkar) October 10, 2019
”Ei au convenit că pot vedea o cale către un posibil acord”, se arată în declaraţie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Înaintea întâlnirii, care intervine cu o zi înaintea unei vizite la Bruxelles a ministrului britanic al Brexitului Steve Barclay, Leo Varadkar a postat pe Twitter mai multe fotografii în care cei doi apar zâmbind.
Here in Cheshire in the UK with PM @BorisJohnson to talk #Brexit. Looking forward to a detailed discussion to see if we can make any progress pic.twitter.com/zZeC4MQuZY
— Leo Varadkar (@LeoVaradkar) October 10, 2019
Însă timpul trece şi a mai rămas doar o săptămână până la un summit european crucial în evitarea unei ieşiri a Regatului Unit din UE fără acord (”no deal”), cu consecinţe dureroase, la 31 octombrie.
În această perspectivă, UE a dat Guvernului britanic termen până vineri să-i prezinte un compromis acceptabil cu privire la frontieră şi să ajungă la o despărţire amiabilă, la mai bine de trei ani de la victoria "Leave" în referednumul de la 23 iunie 2016.
Irlanda este o problemă-cheie, iar Londra şi Bruxellesul nu reuşesc să se pună de acord asupra felului în care să evite o reimpunere a unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi să apere pacea pe insulă, care s-a confruntat cu mai multe decenii de violenţe intercomunitare.
Liderii britanic şi irlandez nu au precizat cum intenţionează să depăşească punctele de dezacord care au persistat în ultimele zile.
Un semn al speranţei trezite, cu toate acestea, de această întâlnire în mediile financiare, care se tem de un ”no deal”, este faptul că lira sterlină a profitat din nou şi s-a consolidat atât în faţa dolarului, cât şi a euro.
Principala organizaţie patronală britanică - CBI - a îndemnat joi cele două părţi ”să depună toată energia într-un compromis”.
”CRIZĂ INTERNĂ”
Joi, Emmanuel Macron a apreciat că Brexitul este o ”criză internă britanică, nu europană”. Fie că există un acord în vederea unei ieşiri din UE, fie că nu există un acord sau că se anulează Brexitul, ”până la urmă este o responsabilitate britanică”, a subliniat preşedintele francez.
După ce Boris Johnson a prezentat săptămâna trecută un plan al Brexitului nu s-a anunţat niciun progres major.
Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier a constat miercuri, în Parlamentul Eurpean (PE), că ”nu ne aflăm în punctul în care să avem în vedere şi să ajungem la un acord”. El urmează să se întâlnească vineri cu ministrul britanic al Brexitului Steve Barclay.
În cazul în care nu se ajunge la un acord până a 19 octombrie, o lege îl obligă pe premierul britanic să ceară o amânare cu trei luni a Brexitului, în pofida faptului că Boris Johnson a promis o ieşire ”cu orice preţ” la 31 octombrie.
Această cerere de amânare este necesar să fie aprobată în unanimitate de celelalte state membre UE şi să fie motivată de perspectiva unor alegeri anticipate sau unui nou referendum, a subliniat miercuri secretara de stat franceză însărcinată cu Afacero Europene Amélie de Montchalin.
”Să se dea mai mult timp în aceleaşi condiţii, vedem, nu ne va da enorm de multe speranţe să se întâmple altceva”, a declarat ea în Comisia Afacerilor Externe din Adunarea Naţională.
Alegeri anticipate par inevitabile, având în vedere profunzimea crizei politice în care Brexitul a aruncat Regatul Unit, iar toate partidele se pregătesc în mod activ în acest sens.
Într-un discurs susţinut joi la Northampton, Jeremy Corbyn, liderul principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Laburist (Labour, stânga), a promis că, dacă ar ajunge la putere, ar obţine un acord al Brexitului în trei luni şi l-ar supune votului britanicilor.
”Partidul Laburist are încredere în oameni să decidă”, a pledat Corbyn.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...