Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, care se află într-un turneu în Africa, susţine marţi că instructori francezi ”lucrează deja în Ucraina” şi dă asigurări că prezenţa lor în această ţară ”este conformată prin destul de multe fapte”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Indiferent de statutul lor, militari din armata franceză sau mercenari, ei reprezintă o ţintă întru totul legitimă a forţelor noastre armate”, a subliniat şeful diplomaţiei ruse într-o conferinţă de presă la Oyo, în Republica Congo.

Rusia nu exclude ca armata rusă să atace instructori francezi, a căror trimitere este în curs de negociere între Paris şi Kiev.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

”Niciun instructor care se ocupă de formarea militarilor ucraineni nu are imunitate” faţă de atacuri, a ameninţat tot marţi un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Comandantul armatei ucrainene Oleksandr Sîrski anunţa săptămâna trecută că Franţa urmează să trimită ”în curând” instructori care să formeze trupe ucrainene în Ucraina, invadată de Rusia în februarie 2022.

Ministerul ucrainean al Apărării a precizat imediat după aceea că trimiterea unor instructori este ”în continuare în negocieri” cu Franţa şi alte ţări.

Franţa nu dispune - în mod oficial - de militari care să asiste sau formeze forţe ucrainene în Ucraina.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a evocat în mai multe rânduri posibilitatea trimiterii unor trupe din Occident pentru ca să ajute Kievul, provocând o controversă în rândul aliaţilor săi şi furia Rusiei.

Un proiect al unei coaliţii europene de instruvtori militari de formare a trupelor ucrainene în Ucraina, vrut de către Franţa, se află în negocieri între europeni, însă pare departe de a fi finalizat, în contextul în care numeroase ţări se întreabă cu privire la riscul unor represalii ruse.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.