Institutul francez Pasteur a anunţat luni că-şi opreşte principalului proiect cu privire la dezvoltarea un vaccin împotriva covid-19, deoarece primele teste au arătat că este mai puţin eficient decât se spera, relatează AFP.
Mai multe laboratoare din lume au reuşit să dezvolte un vaccin împotriva covid-19, însă institutul francez, în lipsa unor rezultate bune, a decis să-şi abandoneze proiectul.
Alt actor francez în domeniu, laboratoarele Sanofi, au anunţat în decembrie că vaccinul său a înregistrat o întârziere şi că urmează să fie gata abia la sfârşitul lui 2021, tot din cauza unor rezultate mai slabe decât se aştepta.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cazul vaccinului Pasteur, ”răspunsul imunitar indus s-a dovedit inferior celui observat la persoane vindecate de o infecţie naturală şi la persoane vaccinate” împotriva covid-19, a anunţat institutul, justificându-şi astfel decizia de a pune capăt proiectului.
Vaccinul Pasteur folosea ca bază vaccinul împotriva rujeolei, adaptat să lupte împotriva covid-19.
Pentru a-l concepe şi distribui, institutul francez de cercetare s-a aliat cu laboratorul farmaceutic MSD - numele grupului american Merck în afara Statelor Unite şi Canada.
MSD a cumpărat anul trecut societatea austriacă din domeniul biotehnologiei Themis, cu care Pasteur lucrează de mai mulţi ani în dezvoltarea mai multor vaccinuri, inclusiv cel împotriva covid-19.
Testele din faza 1 - primul stadiu al testării pe om - au început în august.
Pasteur precizează că îşi continuă activitatea în alte proiecte de vaccin împotriva covid-19 - aflate însă într-un stadiu preliminar.
”Primul, care poate fi administrat pe cale nazală, este dezvoltat împreună cu societatea din domeniul biotehnologiei TheraVectys, din cadrul Institutului Pasteur şi specializată în dezvoltarea vaccinurilor. Al doilea este un vaccin-candidat cu ADN”, precizează Pasteur.
Aceste două proiecte ”se află în prezent în fază preclinică” - adică niciun test nu a fost făcut încă pe om.
Această oprire ”nu pune în discuţie nici continuarea altor proiecte de cercetare în domeniul vaccinurilor desfăşurate în parteneriat cu Themis/Merck-MSD», care au la bază vaccinul împotriva rujeolei, precizează Pasteur.
Potrivit institutului, cercetări se află în curs în vederea utilizării acestei tehnologii împotriva altor boli infecţioase - febra Lassa (o febră hemoragică) şi chikungunya.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...