Curtea Supremă din Bangladesh a anulat duminică majoritatea cotelor pentru locurile de muncă guvernamentale care au declanşat protestele conduse de studenţi, în care cel puţin 114 persoane au fost ucise în ţara din Asia de Sud, a informat presa locală, citată de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Divizia de Apel a Curţii a respins o hotărâre judecătorească inferioară care restabilise cotele, precizând că 93% din posturile guvernamentale vor fi deschise candidaţilor pe merit, fără cote, se arată în rapoarte.

Guvernul prim-ministrului Sheikh Hasina a abandonat sistemul de cote în 2018, dar instanţa inferioară l-a reintrodus luna trecută, declanşând protestele şi o represiune guvernamentală care a urmat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Străzile de lângă Curtea Supremă au fost liniştite imediat după decizie, iar echipele armatei au fost desfăşurate în toată capitala Dhaka, a spus un martor pentru Reuters.

Un tanc militar a fost staţionat în faţa porţii Curţii Supreme, au arătat imaginile de la televizor.

Presa locală a relatat despre confruntări răzleţe mai devreme în cursul zilei, între protestatari şi forţele de securitate.

Guvernul a prelungit interdicţia de circulaţie, în timp ce autorităţile se pregăteau pentru audierea de la Curtea Supremă cu privire la cotele de locuri de muncă.

Soldaţii patrulau pe străzile capitalei Dhaka, centrul demonstraţiilor care s-au transformat în ciocniri.

Serviciile de internet şi de mesaje text din Bangladesh au fost suspendate de joi, în timp ce poliţia a reprimat protestatarii care au sfidat interzicerea adunărilor publice.

Interdicţia de circulaţie ordonată vineri seara a fost prelungită până duminică la ora 15:00. (09:00 GMT) şi urma să continue pentru o perioadă nespecificată după o pauză de două ore pentru ca oamenii să se aprovizioneze, a informat presa locală.

Reuters nu a putut determina imediat ce s-ar întâmpla cu interdicţia după hotărâre.

Curtea Supremă a ordonat guvernului să reducă cotele de locuri de muncă pentru familiile celor care au luptat pentru independenţa faţă de Pakistan la 5%, de la 30%, a relatat presa locală. Restul de 2% din locurile de muncă încă supuse cotelor sunt pentru persoane din aşa-numitele grupuri defavorizate şi pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.