Armata israeliană investighează posibilitatea ca muniţia depozitată în apropierea unui complex din Gaza lovit duminică de un atac aerian israelian să fi luat foc, ducând la moartea a peste 40 de civili, a declarat marţi un purtător de cuvânt, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Contraamiralul Daniel Hagari a declarat marţi că încă nu este clar ce a declanşat incendiul devastator din oraşul Rafah, situat în sudul Fâşiei Gaza, dar a atras atenţia că specialiştii cred că încărcătura de 17 kilograme de muniţie folosită în atac este prea mică pentru a declanşa un incendiu atât de mare.

"Analizăm toate posibilităţile, inclusiv varianta ca armele depozitate într-un complex de lângă ţinta noastră, despre care nu ştiam, să se fi aprins în urma loviturii", a declarat Hagari în cadrul unui briefing televizat, adăugând că imaginile de la incident arată că au existat explozii secundare în urma loviturii.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Incidentul, care a avut loc la doar câteva zile după ce Curtea Internaţională de Justiţie a ordonat Israelului să îşi oprească operaţiunea din Rafah, a declanşat indignarea internaţională, adâncind izolarea globală cu care se confruntă Israelul din cauza războiului din Gaza.

Hagari a spus că operaţiunea de duminică a vizat doi agenţi de rang înalt ai Hamas într-o incintă în care nu se aflau civili, dar "din cauza unor circumstanţe neprevăzute, un incendiu s-a declanşat, luând în mod tragic vieţile unor locuitori din Gaza aflaţi în apropiere".

El a mai spus că au fost luate o serie de măsuri înainte de operaţiune pentru a evita victimele civile.

CITEȘTE ȘI Şeful umanitar al ONU îl critică dur pe Netanyahu pentru că a calificat atacul aerian mortal de la Rafah drept „o greşeală tragică”

Potrivit CNN, Israelul a spus administraţiei Biden că a folosit muniţie de precizie pentru a lovi ţinta din Rafah duminică, dar şrapnelul din explozie a aprins un rezervor de combustibil din apropiere şi a declanşat incendiul care a cuprins o tabără pentru palestinienii strămutaţi, ceea ce a dus la zeci de morţi în rândul civililor.

CITEȘTE ȘI Israelul spune administraţiei Biden că şrapnelul din atacul de la Rafah a dus la incendiul rezervorului de combustibil şi la decesele din tabără
CITEȘTE ȘI Israelul îşi continuă atacurile la Rafah în pofida condamnărilor internaţionale. Tancuri în apropierea Moscheei Al-Awda

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.