Pompierii americani au reuşit, după două săptămâni de luptă cu sinistrul, să controleze ”100%” "Camp fire", incendiul cel mai sângeros din istoria Californiei, soldat cu cel puţin 85 de morţi, potrivit unui bilanţ oficial revizuit în scădere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 87 de morţi, însă autorităţile locale au recunoscut căau furnizat o informaţie eronată.

În schimb, numărul persoanelor date dispărute este, în prezent, de 296, faţă de 249, câte anunţa un bilanţ precedent. Între aceste persoane, multe ar putea să nu ştie că sunt căutate, potrivit unor surse.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pompierii au anunţat duminică faptul că au stins incendiul, care a ars aproximativ 620 de kilometri pătraţi de vegetaţie în nordul "Golden State" şi a ras de pe hartă orăşelul Paradise.

Ploile din ultimele zile în această regiune a Coastei de Vest a Statelor Unite au ajutat la stingerea focului, însă au îngreunat căutarea rămăşiţelor umane de către salvatori.

Incendiul, care a izbucnit la 8 noiembrie, a distrus aproape 14.000 de locuinţe, 530 de afaceri şi alte 4.500 de clădiri, au precizat pompierii californieni (Cal Fire).

Mii de pompieri au fost mobilizaţi, iar zeci de mii de persoane au fost nevoite să evacueze.

Trei persoane au fost ucise, de asemenea, în alt incendiu de amploare, mai la sud, care a atins celebra staţiune balneară Malibu. Acest incendiu - "Woolsey fire" -, care a devastat peste 390 de kilometri pătraţi de vegetaţie, a fost şi el controlat în întregime.

Originea celor două incendii nu a fist identificată încă, însă mai multe victime au lansat o acţiune în justiţie, la San Francisco, împotriva furnizorului local de electricitate, Pacific Gas & Electricity (PG&E). Potrivit plângerii, incendiul ar fi fost cauzat de ”scântei” de la o linie de înaltă tensiune aparţinând societăţii.

SECETĂ CRONICĂ

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump, care s-a dus la faţa locului în urmă cu o săptămână, şi-a exprimat ”tristeţea” şi a constatat amploarea pagubelor, alături de primarul din Paradise, Jody Jones.

Prima sa reacţie, prin care a denunţat proasta gestiune, în opinia sa, a pădurilor din statul california, a fost criticată. Trump a ameninţat, de asemenea, cu tăierea fondurilor federale alocate luptei împotriva incendiilor.

Fum dens provocat de incendiu a fost resimţit până la San Francisco, la peste 240 de kilometri de oraşul Paradise. Oraşul a fost nevoit să lanseze o alertă de poluare a aerului, iar şcoli au fost închise temporar.

California, victima secetei cronice de mai mulţi ani, a fost afectată de mai multe incendii majore în ultimul an.

În septembrie, incendiul "Mendocino Complex" a fost controlat după două luni de luptă cu sinistrul. El a devastat aproape 190 de hectare, devenind cel mai mare incendiu de vegetaţie din istoria recentă a acestui stat.

Guvernatorul Californiei, democratul Jerry Brown, a avertizat că se aşteaptă la un număr tot mai important de incendii de acest tip, din cauza încălzirii globale.

Însă Donald Trump a minimalizat rolul modificărilor climatice. Locatarul republican al Casei Albe a catalogat în trecut drept o ”farsă” modificările climatice şi a pus în mod public la îndoială cauzele umane ale acestora, dispreţuind consensul ştiinţific pe această temă.

În California, miliardarul a dat asigurări că vizita sa în locuri devastate de foc nu i-a schimbat poziţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.