Donald Trump a asistat la un spectacol dezolant - fum dens, case în ruină, maşini calcinate - la Paradise, un orăşel ras aproape în întregime de pe hară de cel mai sângeros indendiu din istoria Californiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu o expresie gravă pe faţă şi cu o şapcă cu inscripţia ”USA”, locatarul Casei Albe, care nu purta mască, în pofida fumului dens în care este învăluită în continuare regiunea, a constatat amploarea pagubelor, alături de primarul din Paradise Jody Jones.

”Este foarte trist de văzut”, a declarat el după ce a petrecut aproximativ 20 de minute într-o tabără de case mobile, unde doar steagul american reprezenta o pată de culoare în mijlocul cenuşii.

”În ceea ce priveşte numărul morţilor, nimeni nu(-l) ştie cu adevărat, în acest stadiu, sunt multe persoane date dispărute”, a adăugat el.

"Camp Fire" a devastat aproximativ 60.000 de hectare de vegataţie în nordul Californiei.

Alţi cinci morţi au fost înregistraţi sâmbătă seara (ora locală), crescând bilanţul persoanelor ucise în incendiu la 76, potrivit autorităţilor. Un bilanţ anterior anunţa 71 de morţi.

De asemenea, peste 1.000 de persoane au fost date dispărute.

Incendiul, care a izbucnit în urmă cu zece zile şi a cărui suprafaţă era controlată în proporţie de 55%, a distrus aproape 10.000 de case şi alte 2.500 de clădiri.

Întrebat dacă această vizită i-a schimbat poziţia cu privire la modificările climatice, preşedintele american a răspuns că ”nu, nu, am o părere clară. Eu vreau un super climat şi îl vom avea”.

Al 45-lea preşedinte al Statelor Unite a pus în mai multe rânduri la îndoială, în pofida consensului ştiinţific, impactul activităţilor umane asupra modificărilor climatice în curs.

În sudul statului, în apropiere de Los Angeles, "Woolsey Fire" a ars aproape 40.000 de hectare de vegetaţie, inclusiv o parte a celebrei staţiuni balneare Malibu, preferată de celebrităţi. Incendiul s-a soldat cu trei morţi.

Aproape 9.000 de pompieri au fost desfăşuraţi la cele două sinistre, care au antrenat evacuarea a zeci de mii de locuitori, dintre care mulţi nu au fost autorizaţi să se întoarcă acasă.

Cea mai mare parte a operaţiunilor de căutare a persoanelor dispărute are loc la Paradise, unde locuiau numeroşi pensionari, care nu au reuşit să fugă la timp. Salvatori umblă din casă în casă, cu câini special antrenaţi, în căutarea de persoane date dispărute.

”Voi continua să caut şi sper că va merge”, a declarat AFP Jonathan Clark, care-şi caută fratele, cumnata şi pe fiul acestora.

VIZIBIL LA PESTE 200 DE KILOMETRI

Încă  din primele zile ale incendiului sângeros, Trump a denunţat prosta gestionare a pădurilor de către autorităţile din "Golden State", uitând că acestea sunt, în majoritate, sub controlul statului federal.

Trump a ameninţat, de asemenea, cu tăierea fondurilor federale alocate luptei împotriva incendiilor.

Înainte de plecare. sâmbătă, el a mai bătut un cui. ”Ne va trebui altă gestionare, spun asta de mult timp”.

Încălzirea globală a ”contribuit, poate, un pic” la înaintarea fulgerătoare a acestor flăcări, însă ”cea mai mare problemă este gestiunea” pădurilor, a declarat el vineri la Fox News.

Această explicaţie nu o convinge pe Roslyn Roberts, în vârstă de 73 de ani, o alegătoare a lui Trump care a fost nevoită să fugă de acasă.

”Acest foc nu are nimic a face cu proasta gestionare a pădurilor. Mii de case au fost distruse şi nu era vreum arbore în apropiere”, declară această refugiată într-un centru al Crucii Roşii instalat într-o biserică.

La trecerea coloanei prezidenţiale, mai multe pancarte i-au mulţumit lui Donald Trump că a venit, însă una dintre ele l-a catalogat drept ”imbecil”.

Impactul "Camp Fire" este vizibil la peste 200 de kilometri sud de Paradise, până la San Francisco, unde autorităţile au lansat vineri o alertă de poluare. Şcolile publice au fost închise vineri, iar Podul Golden Gate era învăluit într-o ceaţă densă.

”E foarte rău”, comentează un locuitor al oraşului, Melvin Karsenti. "Există un nor permanent deasupra oraşului. Aerul pare mai dens. Nu am văzut niciodată atâţia oameni purtând măşti”.

Mai la sud, "Woolsey Fire" era controlat în proporţie de 80%, iar pompierii speră să-l stingă până luni.

Ancheta continuă în vederea aflării originii celor două incendii.

O plângere a fost depusă contra furnizorului local de electricitate Pacific Gas & Electric (PG&E), care a evocat un incident la o linie de înaltă tensiune chiar înainte de declanşarea sinistrului la Paradise.

California - afectată de o secetă cronică de mai mulţi ani - a înregistrat mai multe incendii majore de un an, soldate cu peste 100 de morţi şi care au făcut scrum sute de mii de hectare de vegetaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.