Arabia Saudită, în căutare de influenţă globală, a găzduit sâmbătă o reuniune pe tema Ucrainei, care a anunţat discuţii "deloc uşoare", potrivit unui reprezentant al Kievului, în contextul în care Riadul oferă un loc de frunte puterilor emergente apropiate Moscovei, informează AFP.
Reuniunea, care a început după-amiaza la Jeddah, pe ţărmul Mării Roşii, s-a încheiat sâmbătă seara, după mai multe ore de discursuri ale delegaţiilor prezente şi o lungă discuţie cu uşile închise, potrivit participanţilor.
Aşa cum era de aşteptat, nu va fi emisă nicio declaraţie finală, iar unele delegaţii au planificat întâlniri bilaterale pentru duminică, potrivit aceloraşi surse.
Conform diplomaţilor, reuniunea urma să adune un număr de aproximativ patruzeci de ţări, cu excepţia Rusiei, Kievul fiind la originea discuţiilor care au avut loc la Jeddah.
Apropiată atât de Moscova, cât şi de Washington, bogata monarhie din Golf s-a declarat "dispusă să îşi folosească bunele oficii" în dosarul ucrainean.
"Discuţiile nu vor fi uşoare, dar adevărul este de partea noastră", a recunoscut Andriy Yermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, care reprezintă ţara la Jeddah.
"Avem multe divergenţe şi am auzit multe puncte de vedere", a adăugat el într-un interviu televizat vineri, subliniind importanţa afirmării poziţiei ucrainene: "sarcina noastră este de a uni întreaga lume în jurul Ucrainei".
Potrivit diplomaţilor, Riadul a ţinut să primească în special Brazilia, India, China şi Africa de Sud, puteri emergente membre ale grupului Brics (alături de Rusia) care, spre deosebire de Occident, nu au luat partea Ucrainei, deşi nu susţin invazia rusă lansată în februarie 2022.
Criticată de Occident pentru refuzul său de a condamna Rusia, China şi-a trimis la Jeddah emisarul pentru Ucraina, Li Hui, şi şi-a exprimat hotărârea de a contribui la "o soluţionare politică a crizei ucrainene".
India, Brazilia şi Africa de Sud de asemenea şi-au anunţat participarea.
- Strategie multipolară" -
De partea occidentală, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, a condus delegaţia americană la Jeddah, potrivit Casei Albe.
Parisul a fost reprezentat de Emmanuel Bonne, consilierul diplomatic al preşedintelui Emmanuel Macron, potrivit Ambasadei Franţei la Riad.
Potrivit programului consultat de AFP, reuniunea urma să cuprindă trei ore de discursuri ale participanţilor şi două ore de discuţii cu uşile închise înainte de un dineu oficial.
Vineri, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat o reuniune "foarte importantă" în Arabia Saudită, principalul exportator mondial de ţiţei.
Dar sâmbătă, Brazilia a considerat că "orice negociere reală trebuie să includă toate părţile", inclusiv Rusia, potrivit lui Celso Amorim, principalul consilier al preşedintelui brazilian Lula da Silva pentru afaceri internaţionale, care a participat la întâlnire.
"Deşi Ucraina este cea mai mare victimă, dacă vrem cu adevărat pace, trebuie să implicăm Moscova în acest proces, sub o formă sau alta", a adăugat el, potrivit textului declaraţiei sale, a cărei copie a fost trimisă AFP.
Ucraina, alături de Statele Unite, a acuzat Riadul că face jocul Rusiei, care se află sub sancţiuni occidentale, prin aplicarea în comun a unei politici petroliere care vizează creşterea preţurilor pe pieţele mondiale.
Arabia Saudită s-a implicat, de asemenea, în discuţii privind Sudanul, scena unui conflict de la jumătatea lunii aprilie, şi, după mai mulţi ani de politici neregulate, se consideră acum un pacificator.
"Să-i facem pe oameni să uite eşecurile lor"
Regatul şi-a îmbunătăţit relaţiile cu rivalii săi, începând cu Qatar, Turcia şi chiar, din nou în acest an, Iran şi Siria.
Reuniunea de la Jeddah "ilustrează perfect succesul acestei strategii multipolare", a declarat pentru AFP Ali Shihabi, un analist saudit apropiat de guvern.
Dar, în timp ce încearcă să se impună ca "putere mijlocie globală", Arabia Saudită speră de asemenea "să facă să se uite unele dintre eşecurile sale din trecut, cum ar fi intervenţia sa în Yemen sau asasinarea (în 2018) a lui Jamal Khashoggi", un jurnalist saudit critic, a declarat pentru AFP Joost Hiltermann, responsabil pentru Orientul Mijlociu în cadrul ONG-ului specializat International Crisis Group.
Cu toate acestea, volatilitatea pieţelor energetice legată de războiul din Ucraina a oferit Arabiei Saudite ocazia de a reveni în arena diplomatică.
La ONU, Arabia Saudită a susţinut rezoluţii care denunţă invazia rusă şi anexarea proclamată a teritoriilor din estul Ucrainei.
În mai, regatul l-a invitat, de asemenea, pe Volodimir Zelenski la un summit al Ligii Arabe, unde a profitat de ocazie pentru a-i acuza pe anumiţi lideri din regiune că au închis ochii la invazia rusă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.