Cel puţin patru persoane, doi elevi şi doi profesori, au fost ucise miercuri într-un atac armat la un liceu din statul american Georgia, comis aparent de un elev în vârstă de 14 ani al acestei şcoli, anunţă CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - Cel mai recent bilanţ anunţat de autorităţi indică patru morţi - doi elevi şi doi profesori - şi nouă răniţi. Suspectul reţinut este un elev al liceului în vârstă de 14 ani, care a sfârşit prin a se preda. El va fi pus sub acuzare pentru crimă şi va fi tratat ca un adult, au anunţat autorităţile. Deocamdată nu se ştie care este motivaţia gestului său, dar, din câte se pare, nu avea nicio legătură cu victimele.

CITEȘTE ȘI Suspectul reţinut în cazul împuşcăturilor de la liceul din Georgia are 14 ani. Doi elevi şi doi profesori au murit
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

 UPDATE -  În plus faţă de cele patru persoane ucise, zeci de persoane au fost rănite în atacul armat de la Liceul Apalachee din Winder, Georgia, relatează CNN, citând surse anonime din rândul forţelor de ordine.

Nu toate victime păreau a fi rănite prin împuşcare, precizează Reuters, ci mai degrabă au fost persoane rănite în timp ce fugeau.

"Ceea ce vedem azi este răul", a declarat şeriful Jud Smith în timpul unei scurte conferinţe de presă în incinta şcolii. Smith nu a confirmat că au fost ucise persoane, spunând doar că au existat "victime multiple".

Incidentul, care a avut loc în jurul orei locale 10.00, părea să fie sub control şi elevii au putut pleca în jurul prânzului, a declarat un purtător de cuvânt al Barrow County Schools.

ABC News a citat un martor, elevul Sergio Caldera, care a declarat că se afla la ora de chimie când a auzit împuşcături. Caldera, în vârstă de 17 ani, a declarat pentru ABC că profesorul său a deschis uşa, iar un alt profesor a intrat în fugă pentru a-i spune să închidă uşa "pentru că există un trăgător activ". În timp ce elevii şi profesorii se strângeau în sală, cineva a bătut în uşa clasei şi a strigat de mai multe ori să fie deschisă. Când bătăile au încetat, Caldera a auzit mai multe împuşcături şi ţipete. El a declarat că, ulterior, clasa sa a fost evacuată pe terenul de fotbal al şcolii.

Imagini aeriene în direct au arătat mai multe ambulanţe în afara liceului. CNN a văzut cum un pacient era urcat într-un elicopter medical care aterizase la şcoală.

Casa Albă a anunţat că preşedintele Joe Biden a fost informat cu privire la incident, iar administraţia sa "va continua să se coordoneze cu oficialii federali, de stat şi locali" pe măsură ce va primi mai multe informaţii.

În ultimele două decenii, în SUA au avut loc sute de atacuri armate în interiorul şcolilor şi colegiilor, cel mai grav soldându-se cu peste 30 de morţi la Virginia Tech în 2007. Carnajul a stârnit dezbateri aprinse cu privire la legislaţia americană privind armele de foc şi la al doilea amendament al Constituţiei SUA, care consacră dreptul "de a păstra şi a purta arme".

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Un atac armat la un liceu din Georgia, în Statele Unite, a provocat miercuri un număr încă neprecizat de victime, iar un suspect a fost arestat într-o scenă haotică în care poliţiştii au invadat campusul, iar elevii s-au grăbit să se adăpostească pe stadionul de fotbal, relatează Associated Press şi CNN.

Un suspect a fost reţinut, a precizat biroul şerifului din comitatul Barrow într-o declaraţie.

Cu puţin înainte de ora locală 10:30, „ofiţeri de la mai multe agenţii de aplicare a legii şi personal de la pompieri/serviciile de urgenţă au fost trimişi la liceu în legătură cu un schimb activ de focuri care a fost raportat”, se arată în declaraţia biroului şerifului. „Au fost raportate victime, însă detalii privind numărul sau starea acestora nu sunt disponibile în acest moment”, menţionează comunicatul.

O înregistrare video realizată de un elicopter al WSB-TV a arătat zeci de vehicule ale autorităţilor de aplicare a legii şi ale serviciilor de urgenţă în jurul liceului Apalachee din comitatul Barrow, la aproximativ 80 de kilometri nord-est de Atlanta.

Un spital local primeşte pacienţi cu răni prin împuşcare, a declarat o sursă de la spital pentru CNN.

Cel puţin cinci ambulanţe şi o mare prezenţă activă a forţelor de ordine se aflau în campus, potrivit imaginilor video din afara şcolii. Cel puţin un elicopter medical a putut fi văzut transportând un pacient de la faţa locului. Imaginile de la faţa locului au arătat, de asemenea, oameni adunaţi pe un teren de fotbal din apropierea şcolii, în timp ce elevii păreau să se roage.

Agenţi speciali de la FBI au răspuns pentru a ajuta forţele de ordine locale, a declarat un purtător de cuvânt al FBI.

Guvernatorul Georgiei, Brian Kemp, a direcţionat toate resursele de stat disponibile pentru a ajuta la faţa locului, a spus el într-o declaraţie pe social media. Guvernatorul i-a îndemnat pe toţi georgienii „să se alăture familiei sale şi să se roage pentru siguranţa celor din sălile de clasă, atât în comitatul Barrow, cât şi în întregul stat".

Winder, o comunitate situată la aproximativ o oră de Atlanta, avea o populaţie de aproximativ 18.338 de locuitori la recensământul din 2020, potrivit Biroului de recensământ al SUA. Barrow County School System este al 24-lea cel mai mare district şcolar din stat, conform site-ului web al districtului. Acesta deserveşte aproximativ 15.340 de elevi, dintre care 1.932 sunt înscrişi la Apalachee High School.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.