Împăratul Naruhito al Japoniei şi soţia sa, împărăteasa Masako, au sosit sâmbătă în Marea Britanie pentru o vizită de stat într-o ţară aflată în plină campanie electorală, unde vor fi primiţi de regele Charles al III-lea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceasta este doar a doua vizită externă a cuplului de la urcarea pe tron a lui Naruhito în 2019. Naruhito şi soţia sa, împărăteasa Masako, ar fi trebuit să facă această vizită în 2020, când regina Elizabeth era încă în viaţă, dar a fost amânată din cauza pandemiei COVID.

Împăratul, în vârstă de 64 de ani, şi împărăteasa, în vârstă de 60 de ani, care au aterizat pe aeroportul Stansted, îşi vor începe vizita duminică şi luni cu angajamente private, înainte ca marţi să înceapă programul oficial de trei zile.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Punctul culminant va fi banchetul de stat de marţi de la Palatul Buckingham, ceea ce a determinat speculaţii că ar putea participa şi prinţesa Kate, soţia moştenitorului tronului, William. Aflată sub tratament pentru cancer, ea a avut prima apariţie publică în şase luni la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a lui Charles al III-lea.

De asemenea, Naruhito urmează să viziteze Castelul Windsor şi să depună flori la mormântul reginei Elizabeth a II-a, care a murit în septembrie 2022. Împăratul şi soţia sa au participat la înmormântarea ei, la fel ca mulţi alţi şefi de stat străini.

Dar, având în vedere că alegerile parlamentare sunt programate pentru 4 iulie, o posibilă întâlnire cu premierul conservator Rishi Sunak nu a fost încă confirmată.

Pentru regele Charles al III-lea, în vârstă de 75 de ani, această vizită de stat va fi a treia pe care o găzduieşte în Regatul Unit de la urcarea sa pe tron. Şi el suferă de cancer, diagnosticat la începutul anului, dar din aprilie şi-a reluat angajamentele publice, aşa cum a făcut săptămâna aceasta la cursele de cai Royal Ascot.

Împăratul japonez a declarat că este "foarte recunoscător" că regele Charles al III-lea a putut să-l primească.

Înainte de Charles, regina Elizabeth a II-a a primit doi împăraţi japonezi în vizite de stat în timpul domniei sale de 70 de ani: Hirohito în 1971 şi fiul său cel mare care i-a succedat, împăratul Akihito, în 1998.

Miercuri, înainte de vizita sa la Londra, Naruhito a vorbit despre amintirile sale personale cu familia regală. În timpul celor doi ani de studii la Universitatea Oxford, în anii 1980, a fost invitat la Castelul Balmoral din Scoţia pentru câteva zile. "Am amintiri foarte plăcute cu regina conducând o maşină şi invitându-mă la un grătar (...) şi cu prinţul Philip care mi-a arătat personal (domeniul) într-o trăsură trasă de cai", a spus el. Charles, care era prinţ moştenitor la acea vreme, l-a învăţat şi pe împăratul Naruhito arta pescuitului la muscă. Dar "nu am avut succes", a recunoscut împăratul zâmbind.

Programul vizitei cuplului imperial include o ceremonie de bun venit la Pavilionul Regal, unde garda de onoare va face salutul regal, urmată de o procesiune într-o trăsură trasă de cai până la Palatul Buckingham, înainte de banchetul de stat.

Pe 26 iunie, împăratul japonez şi soţia sa vor vizita Institutul Francis Crick, un centru de cercetare biomedicală, iar cuplul va vizita, de asemenea, Oxford, unde a studiat şi împărăteasa Masako. Cuplul imperial nipon va pleca vineri înapoi spre casă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.