China pare că a instalat noi infrastructuri în apropierea frontierei cu India, în sectorul de vest al Himalayei, unde a avut loc, la 15 iunie, o confruntare sângeroasă între militari din cele două puteri nucleare, relevă imagini surprinse prin satelit, relatează Reuters,
Douăzeci de militari au fost ucişi în bătăi în Valea Galwan, la o altitudine de 4.300 de metri, într-un acroşaj cu forţe chineze, un bilan fără precedent din 1967.
Statele Majore ale celor două ţări au convenit la începutul săptămânii să-şi retragă trupele din acest sector în regiunea Ladakh.
Imagini satelitare filmate luni de firma americană Maxar Technologies surprind însă semne ale unui şantier important deasupra Galwan, la nivelul unui cot al râului.
În imagini apar de asemenea structuri care nu apar în imagini satelitare filmate cu o lună mai înainte şi sugerează construcţia unei tabere şi amenajarea unui drum de acces de-a lungul râului.
India afirmă că acest sector în care au ”apărut” structurile respective se află de partea indiană a liniei de control - frontiera contestată care desparte cei doi giganţi nucleari în Himalaya.
China pretinde, din contră, că întreaga Vale Galwan se află pe teritoriul său.
Nathan Ruser, un specialist în imagerie satelitară de la Australian Strategic Policy Institute, consideră că această activitate nu se potriveşte cu ideea unei calmări a tensiunilor.
Guvernul indian, care a prezentat marţi acordul încheiat cu China, a evocat implementarea unei ”dezangajări din toate zonele de fricţiune din Ladakhul de Est”.
”Imaginile prin satelit din Valea Galwan, luate la 22 iunie, arată că «dezangajarea» nu este termenul pe care ar trebui să-l folosească Guvernul indian”, apreciază Nathan Ruser.
De partea indiană, imagini filmate după o lună arată modificări - apariţia unor ”bariere defensive”.
În schimb, suprafaţa ocupată de un avanpost aparţinând forţelor indiene s-a redus.
Contactate de Reuters, ministerele chinez de Externe şi indian al Apărării nu au comentat imediat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...