Bătălia mediatică în campania prezidenţială din Republica Moldova se înteţeşte: oligarhul fugar Ilan Şor, văzut ca principalul reprezentant al forţelor proruse, a lansat un post TV online, care emite din Rusia, în timp ce SIS, serviciul informaţii şi securitate de la Chişinău, a cerut blocarea a şapte site-uri proruse, inclusiv cele care ţin de agenţia de presă RIA Novosti, finanţată de statul rus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Noul post TV online, MD24, este dedicat Moldovei şi emite 24 din 24 de ore. Aici sunt promovaţi politicieni afiliaţi lui Ilan Şor, care este condamnat în Moldova şi care locuieşte acum la Moscova. Prezentatorii postului de ştiri sunt cetăţeni ai Moldovei, dar, aparent, conţinutul este creat în Rusia, unele emisiuni fiind înregistrate, relatează NewsMaker.

În emisiunile şi ştirile postului sunt criticate preşedinta Maia Sandu, integrarea europeană şi referendumul privind integrarea europeană, care urmează să aibă loc concomitent cu alegerile prezidenţiale din Moldova, pe 20 octombrie.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Emisia în direct a MD24 este disponibilă doar pe site-ul postului, nu şi pe reţelele sociale Facebook sau YouTube, deşi aceste platforme permit acest lucru. Pe site-ul postului de ştiri nu există informaţii despre fondatori, politica editorială sau locaţia acestuia. Datele despre proprietarul domeniului sunt, de asemenea, ascunse.

În videoclipul de promovare postat pe reţelele sociale ale postului, publicat în urmă cu două săptămâni, apar trei prezentatori: Svetlana Ceban, Nadejda Verina şi Ilia Cernîşov. De asemenea, pe reţelele sociale sunt înregistrări ale unor emisiuni în cadrul cărora comicul şi bloggerul Dmitri Buimistru ia interviuri invitaţilor. Aceştia sunt foşti jurnalişti din Republica Moldova care în prezent ar locui la Moscova.

Este de remarcat faptul că toate interviurile publicate pe site-ul şi pe reţelele sociale ale postului sunt înregistrate online, prin videoconferinţă, şi nu într-un studio MD24, notează NewsMaker. În acelaşi timp, pe MD24 apar corespondenţi din Moldova care le povestesc prezentatorilor din studio despre ceea ce se întâmplă aici.

În emisiunile postului apar politicieni şi experţi din opoziţia moldovenească, inclusiv persoane apropiate omului de afaceri şi politicianului Ilan Şor, condamnat la închisoare în Moldova. Printre rubricile şi temele de pe site-ul postului se află o secţiune dedicată blocului „Victorie”, creat de Şor.

În Republica Moldova, în ultimii doi ani, autorităţile au închis peste zece posturi de televiziune: Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Accent TV, ITV, Orizont TV, TV6, Primul în Moldova, Orhei TV, NTV-Moldova şi RTR-Moldova. Majoritatea dintre ele, conform autorităţilor, aveau afiliere cu „gruparea criminală Şor/Plahotniuc”. Ulterior, conţinutul posturilor de televiziune controlate de Ilan Şor a apărut pe Canal 5 şi Mega TV. Activitatea acestora a fost, de asemenea, suspendată ulterior de către Consiliul pentru promovarea proiectelor de investiţionale de importanţă naţională.

În prezent, în Moldova, Ilan Şor controlează compania regională de televiziune şi radio Gagauzia Radio Televizionu (GRT).

SIS BLOCHEAZĂ ŞAPTE SITE-URI PRORUSE

Pe de altă parte, Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) al Republicii Moldova a cerut blocarea accesului la mai multe portaluri considerate proruse. În total, este vorba despre şapte site-uri, dintre care şase sunt ruseşti. Printre acestea sunt şi ria.ru şi crimea.ria.ru, site-uri având legătură cu agenţia RIA, care este finanţată de statul rus.

Solicitarea SIS a fost transmisă furnizorilor de internet, a confirmat, pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Serviciului de Informaţii şi Securitate, Daniela Mînzatu.

Miercuri, operatorul de telefonie mobilă Orange a anunţat că a fost sesizat de SIS pentru a bloca „accesul utilizatorilor proprii” la mai multe pagini web. Potrivit operatorului, SIS a prezentat o listă în acest sens. Este vorba despre următoarele pagini web:

– nuacum.eu

– ng.ru

– ria.ru

– gazetacrimea.ru

– crimea.gov.ru

– crimea.ria.ru

– crimea24tv.ru

LUPTA CU PROPAGANDA RUSĂ ONLINE

Luna trecută, SIS a ordonat furnizorilor de internet să blocheze site-urile băncii ruseşti „Promsviazibank”. Prin intermediul acesteia erau transferate lunar, pensionarilor şi bugetarilor din Găgăuzia, „beneficii” furnizate de Şor, în valoare de 2.000 de lei moldoveneşti (circa 500 de RON)..

Înainte de aceasta, în februarie 2022, SIS a decis blocarea portalului www.sputnik.md, motivând că este „promotor de informaţii ce incită la ură şi război, în condiţiile stării de urgenţă”. Cu sediul central la Moscova, Sputnik avea redacţii regionale în oraşe din diferite ţări, promovând activ mesajele Kremlinului.

În martie 2023, SIS a anunţat că încă cinci portaluri vor fi blocate, din cauza promovării informaţiilor false. Toate aveau legătură cu redacţia Sputnik: sputniknews.com; md.sputniknews.com; ro.sputniknews.com; sputniknews.ru şi md.sputniknews.ru.

În ianuarie 2023 au fost blocate portalurile eadaily.com şi bloknot.ru, iar în februarie portalul rubaltic.ru.

În aprilie 2023, SIS a dispus blocarea în Republica Moldova a încă trei site-uri: politnavigator.net; politnavigator.news şi news-front.info

În octombrie 2023, SIS a făcut publică o listă cu 31 de portaluri web, pe care le blocase pentru că ar genera tensiuni şi ar crea conflicte în societate. Printre site-urile blocate se regăseau inclusiv paginile web oficiale ale celor şase posturi de televiziune controlate direct sau indirect de fugarii Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, care au rămas fără licenţă la cererea SIS, urmare a deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale din 30 octombrie. Totodată, în listă se regăsea inclusiv site-ul agenţiei oficiale ruse, TASS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.