O mare de manifestanţi îmbrăcaţi în alb, provenind din toate păturile societăţii din Hong Kong, a înfruntat căldura, duminică, într-o lungă procesiune, în centrul fostei colonii britanice, sub sloganul apărării identităţii unice a teritoriului lor de amestecul Beijingului, însă Guvernul pro-Beijing al Hong Kongului a refuzat luni să renunţe la un proiect de lege controversat care urmează să permită extrădări către China, în pofida acestei manifestaţii uriaşe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Combativă în faţa presei, şefa executivului, Carrie Lam, a reafirmat faptul că Consiliul Legislativ (LegCo), ”parlamentul” local, urmează să examineze textul de lega aşa cum s-a prevăzut, mierucuri.

Această intransigenţă este denunţată de către adversarii textului, care îndeamnă la manifestaţii miercuri, în apropiere de Leg Co sau la grevă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Ea este pe cale să împingă Hong Kongul pe marginea prăpastiei”, a denunţat deputata care susţine democraţia Claudia Mo.

Proiectul de lege urmează să permită extrădări către toate jurisdicţiile cu care nu există vreun acord bilateral, inclusiv cu China continentală.

Familii cu copii bătrâni în scaun cu rotile, expatriaţi, muzicieni, artişti, cadre superioare, activişti au agitat duminică steaguri la manifestaţia împottriva acestui text. Majoritatea a purtat alb, menit să reprezinte justiţia. Toţi au participat la manifestaţie în semn de respingere a proiectului Guvernului local pro-Beijing de a autoriza extrădări către China continentală.

”Proiectul de lege, dacă este adoptat, va şterge total frontiera între Hong Kong şi China continentală”, denunţa, în mulţime, Ryan Leung. ”Asta ar distruge total libertăţile pe care le-am avut mereu şi statul de drept de care suntem atât de mândri”, a adăugat el.

În baza Acordului din 1984 între Londra şi Beijing prin care a avut loc retrocedarea în 1997, Hong Kongul se bucură - în mod teoretic până în 2047 - de o semiautonomie şi libertăţi care nu există în China.

”NU-I PUTEM LĂSA S-O FACĂ”

Însă fosta colonie este, de aproximativ zece ani, teatrul unei puternice agitaţii politice, din cauza unei îngrijorări pe care o provoacă un amestec tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne şi unui sentiment că acordul de retrocedare nu mai este respectat.

Oraşul este obişnuit cu manifestaţii spectaculoase în impresionantul decor al ”pădurii” sale de zgârie-nori, însă mobilizarea de duminică este istorică din cauza numărului persoanelor prezente.

Organizatorii au revendicat un milion de manifestanţi, însă poliţia a numărat 240.000 - ceea ce ar face-o a doua cea mai importantă manifestaţie de la retrocedare.

Manifestaţia - care s-a încheiat prin ciocniri între tineri şi forţe antirevoltă din cadrul poliţiei - s-a desfăşurat paşnic, deversând o maree albă pe kilometri de asfalt, într-o umezeală subtropicală sufocantă.

”Chiar înaintea acestui proiect de lege a avut loc scandalul librarilor”, a declarat Fiona Lau, în vârstă de 15 ani, evocând dispariţia unor vânzători de carte care lucrau pentru o editură critică cu Beijingul şi dintre care unii au reapărtut ulterior în China. ”Odată ce proiectul de lege va fi adoptat prin vot, situaţia noastră va deveni şi mai critică. Nu-i puten lăsa s-o facă”, a subliniatb ea.

”Guvernele din Hong Kong şi chinez nu sunt pe picior de egalitate”, a denunţat la rândul său Chan Sze-chai, membru al unui sindicat studenţesc.

ARESTĂRI POLITICE

În opinia sa, dacă Beijingul cere extrădarea unui disident sau vrea să folosească proceduri judiciare pentru a reduce opoziţia la tăcere, ”Executivul din Hong Kong nu va putea face nimic”. ”Este imposibil ca locuitorii din Hong Kong să aibă încredere în guvernele chinez şi din Hong Kong”.

Shaun Martin, un britanc care trăieşte de cinci ani la Hong Kong, a declarat că a ieşit să manifesteze din cauza arestării în China a doi canadieni, imediat după arestarea la vancouver a unei directoare a societăţii chineze Huawei.

În opinia sa, dacă legea privind extrădarea este adoptată, nimic nu va mai împieica Hong Kongul să fie, la rândul său, teatrul unor arestări cu caracter politic, în contextul degradării relaţiilor între Beijing şi anumite puteri occidentale.

”Oameni ca mine, expatriaţi, suntem cu adevărat îngrijoraţi de faptul că china poate să procedeze la arestări ca represalii”, a subliniat el.

După căderea nopţii, atmosfera a rămas mult timp de sărbătoare, într-o mulţime care a primit cu o aclamaţie impresionantă anunţul numărului participanţilor.

”Hong Kongul scrie istorie”, a lansat Jimmy Shum, unul dintre organizatori.

Însă atmosfera s-a deteriorat duminică seara, prin ciocniri între tineri activişti cu faţa ascunsă de măşti şi poliţişti care au recurs la gaze cu piper.

Eşecul ”Mişcării Umbrelelor”, o enormă mobilizare în favoarea democraţiei care a paralizat centrul Hong Kongului timp de săptămâni de zile la sfârşitul lui 2014, a avut drept consecinţă o radicalizare a unei părţi a tinerilor, care nu mai cred în manifestaţii paşnice.

Unii militează de-acum în favoarea independenţei - o linie roşie absolută la Beijing.

”Dacă Guvernul continuă să ignore opinia a peste un milion de persoane, cum putem spune dacă Hong Kongul este un teritoriu liber?”, se întreba duminică seara Philip Leung, în vârstă de 23 de ani, în faţa spectacolului ciocnirilor cu poliţia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.