Hillary Clinton şi-a anunţat susţinerea faţă de candidatul democrat Joe Biden în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie şi l-a atacat pe fostul său rival, preşedintele republican Donald Trump, relatează AFP.
”Vreau să-mi adaug vocea tuturor celor care vă susţin pentru a deveni preşedintele noastru”, i-a spus marţi lui Joe Biden fostul secretar de Stat, înfrânt de miliardarul newyorkez în 2016.
Former U.S. presidential candidate Hillary Clinton endorses fellow Democrat Joe Biden's campaign https://t.co/qA04nLZfbC pic.twitter.com/NPTdzShzas
— Reuters (@Reuters) April 29, 2020
Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, i-a mulţumit pentru susţinere ”femeii care ar fi trebuit să fie preşedinta Statelor Unite”.
Izolaţi acasă, cei doi democraţi au moderat prin videoconferinţă o masă rotundă pe tema impactului pandemiei covid-19 asupra femeilor, după ce Statele Unite au depăşit marţi pragul de un milion de cazuri diagnosticate şi peste 58.000 de morţi din cauza noului coronavirus.
”Doar gândiţi-vă la diferenţa care ar fi existat în acest moment dacă am fi avut un preşedinte care nu doar ar asculta ştiinţa, dar care ar pune faptele înaintea ficţiunii şi care ne-ar uni”, a declarat Hillary Clinton.
”Gândiţi-vă ce-ar fi fost dacă am fi avut un adevărat preşedinte şi nu doar pe cineva care se joacă în prime-time la televizor”, a subliniat ea, referindu-se la Donald Trump, ofostă vedetă de reality-show.
Ea l-a atacat pe preşedintele republican şi a îndemnat la alegerea lui Joe Biden, ”prietenul” său, la 3 noiembrie, pentru ”a pune capăt dispreţului, nu doar faţă de valorile americane, ci şi faţă de instituţiile americane şi multe alte lucruri care sunt în joc din cauza ocupantului actual” al Casei Albe.
”Mi-ar plăcea să fiţi preşedinte în acest moment”, i-a spus ea lui Joe Biden, care a fost vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017) pe când ea conducea diplomaţia americană (2009-2013), iar apoi în timpul campaniei prezidenţiale.
”Cred că din tragedia pandemiei, a pierderii de vieţi, de venituri şi din toate suferinţele pe care le îndurăm se va naşte un moment de conştientizare”, a apreciat Hillary Clinton.
”Şi asta va fi pe buletinul de vot, în aceste alegeri: pentru ce fel de Americă votează oamenii?”.
ACUZAŢIE DE AGRESIUNE SEXUALĂ
Echipa de campanie a lui Donald Trump a primit cu sarcasm anunţul acestei susţineri, evocând-o, pe Twitter, pe Tara Reade. Această femeie îl acuză pe Joe Biden că a agresta-o sexual în 1993, pe când era senator, iar ea lucra pentru echipa sa la Washington.
Candidatul democrat a dezminţit, prin purtătoarea sa de cuvânt, aceste acuzaţii, difuzate prima oară prin intermediul unui podcast, la sfârşitul lui martie.
De atunci, Tara Reade a repetat aceste acuzaţii în mai multe publicaţii, iar apoi a prezentat un raport poliţiei din Washington - la începutul lui aprilie, fără să citeze numele lui Joe Biden -, potrivit presei americane.
În urmă cu un an, Tara Reade l-a acuzat pe Joe Biden, împreună cu alte femei, de gesturi pe care ele le consideră deplasate, dar care nu reprezintă o agresiune sexuală.
Numeroşi republicani, dar şi foşti membri ai echipei fostului candidat în alegerile primare democrate Bernie Sanders acuză presa mare şi pedemocraţi că nu au mediatizat suficient aceste acuzaţii.
Directorul campaniei lui Donald Trump, Brad Parscale, a denunţat, pe de altă parte, o concentrare a ”establishmentului”, în opinia sa încarnat de Joe Biden şi Hillary Clinton.
"Donald Trump a bătut-o o dată, iar acum îl va bate pe candidatul pe care l-a ales ea”, a scris el pe Twitter.
Candidata democrată a obţinut o victorie în votul popular - cu aproape 2,9 milioane de voturi în plus -, însă miliardarul republican a obţinut votul marilor electori, care îl aleg - în Colegiul Electoral - pe preşedintele Statelor Unite.
Joe Biden urmează să fie desemnat în mod oficial candidatul democrat în cadrul Conveţiei partidului, amânată în august din cauza noului coronavirus.
Peste 2.500 de aleşi şi personalităţi s-au raliat deja candidaturii sale, potrivit echipei sale, iar cap de afiş este Barack Obama şi doi dintre marii săi rivali progresişti, senatorii Bernie Sanders şi Elizabeth Warren.
Două treimi dintre americani (67%) se aşteaptă ca alegerile de la 3 noiembie să fie ”foare sau eventual” perturbate de pandemie, potrivit unui studiu realizat de Centrul de cercetare Pew, publicat marţi.
Iar şapte din zece persoane chestionate au declarat că sunt în favoarea autorizării acestui vot ptin corespondenţă pentru cei care vor acest lucru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...