Mişcarea islamistă libaneză Hezbollah, zguduită de două valuri de explozii sângeroase care i-au vizat sistemele de transmisie în Liban, aşteaptă joi discursul şefului său, care urmează să se exprime cu privire la aceste atacuri imputate Israelului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Exploziile, care exacerbează temeri ale unui război la scară mare, au făcut marţi şi miercuri peste 30 de morţi, inclusiv membri ai mişcării, şi aproximativ 3.200 de răniţi.

Şeful Hezbollahului proiranian Hassan Nasrallah, care nu a fost rănit în aceste atacuri potrivit unei surse apropiate mişcării, urmează să se exprime la ora locală 17.00 (şi ora României).

Israelul nu a comentat aceste atacuri, care au intervenit imediat după ce Israelul a anunţat o extindere a obiectelor sale în războiul împotriva mişcării islamiste Hamas - susţinută de către Hezbollah - până la frontiera de nord cu Libanul, cu scopul de a permite întoarcerea deplasaţilor israelieni în nordul ţării.

Marţi, explozii simultane ale unor pagere, un sistem de radiomesagerie folosit de către mişcarea islamistă proiraniană, s-au soldat cu 12 morţi şi între 2.750 şi 2.800 de răniţi, a anunţat Ministerul libanez al Sănătăţii.

”CENTRU DE GRAVITATE”

A doua zi, al doilea val de explozii ”care au vizat walikie-talkie” s-a soldat cu 20 de morţi şi peste 450 de răniţi, potrivit aceleiaşi surse.

Hezbollahul a deplâns joi moartea a 20 dintre membrii săi, potrivit unei surse apropiate mişcării, în ”exploziile walkie-talkie” de miercuri.

Exploziile din ultimele două zile sunt ”cea mai mare lovitură aplicată vreodată formaţiunii” proiraniene de către Israel, potrivit unei surse apropiate Hezbollah.

Pagere şi walkie-talkie ale unor membri hezbollah au explodat în mod simultan marţi, iar apoi miercuri, în timp ce membri ai Hezbollah erau acasă, îşi făceau cuumpărăturile sau participau la funeralii.

Principalele obiective afişate până în prezent de către Israel erau distrugerea Hamasului aflat la putere în Fâşia Gaza din 2007 şi eliberarea ostaticilor ţinuţi în acest teritoriu palestinian de la atacul sângeros al mişcării islamiste palestiniene la 7 octombrie în sudul Israelului, care a declanşat Războiul din Fâşia Gaza.

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a estimat miercuri că ”centrul de gravitate” al războiului se deplasează ”către nord”, unde schimburi de tiruri sângeroase aproape zilnice cu Hezbollahul au antrenat deplasări ale câtorva zeci de mii de locuitori de ambele părţi ale frontierei.

”ESCALADARE EXTREM DE ÎNGRIJORĂTOARE”

”Noi ne desfăşurăm sarcinile simultan” în nord şi sud, iar ”sarcina noastră este clară: asigurarea întoarcerii locuitorilor din nord teferi şi nevătămaţi acasă”, a subliniat Gallant.

Declaraţiile sale au fost preluate de către premierul Benjamin Netanuyahu şi şeful Statului Major israelian, generalul Herzi Halevi, în declraţii separate.

Încă de la începutul Războiului din Fâşia gaza, în octombrie 2023, Hezbollahul a deschis un front la frontiera cu Israelul anunţând că susţine Hamasul.

Un expert în Orientul Mijlociu de la Middle East Institute,Charles Lister, estimează că ”Mossadul (serviciul israelian de informaţii externe) a infiltrat lanţul de aprovizionare” al Hezbollah.

Potrivit unei anchete preliminare a autorităţilor libaneze, ”aparatele erau programate să explodeze şi conţineau materiale explozive plasate lângă baterie”, a declarat AFP un oficial libanez din domeniul securităţii.

Poliţia şi Shin Beth (serviciuul israelian de informaţii interne) au anunţat joi că un cetăţean israelian a fost arestat cu privire la faptul că a fost recrutat de Iran cu scopul să pregătească asasinate ale unor personalităţi israeliene, între care şi Benjamin Netanyahu.

Ele susţin că bărbatului i s-a propus să ucidă personaliătţi israeliene pentru a răzbuna asasinarea la Teheran, la 31 iulie, a liderului Hamas Ismail Haniyeh.

Iranul a imputat acest asasinat israelului, care nu a făcut niciun comentariu.

Consiloiul de Securitate al ONU se reuneşte vineri de urgenţă pentru a discuta despre seriile de explozii din Liban.

Turcia a acuzat ”Israelul de extinderea războiului în Liban”, iar Germania, ONU şi Statele Unite au avertizat împotriva unei ”escaladări”.

REUNIUNE LA PARIS

Reprezentanţi ai diplomaţiilor americană, franceză, germană, italiană şi britanică urmau să se reunească joi la Paris pentru a face bilanţul stării negocierilor în vederea unui armistiţiu în Războiul din Fâşia Gaza şi situaţiei din Liban, potrivit unor surse diplomatice.

Într-o vizită-fulger la Cairo, miercuri, secretarul de Stat american Antony Blinken a îndemnat Israelul şi Hamasul să dea dovadă de ”voinţă politică” şi să ajungă la un acord al unui armistiţiu, după luni de negocieri eşuate.

În paralel, războiul nu cunoaşte răgaz în teritoriul palestinian asediat şi lovit de o catastrofă umanitară.

Potrivit Apărării Civile din Fâşia Gaza, cinci palestinieni au fost ucşi într-un atac nocturn împotriva unui apartament în oraşul Gaza.

Alte două persoane au fost ucise în bombardarea unei case în Tabăra de Refugiaţi Jabaliya (nord), potrivit aceleiaşi surse.

La 7 octombrie 2023, comandouri Hamas au desfăşurat un atac fără precedent pe teritoriul israelian, care a antrenat moartea a 1.205 persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date ofiiale israeliene, care include ostatici morţi sau ucişi în captivitate în Fâşia Gaza.

Dintre cei 251 de ostaticiluaţi în atac, 97 sunt în continuare ţinuţi în Fâşia Gaza, iar 33 au fost declaraţi morţi de către armata israeliană.

Peste 41.272 de palestinieni au fost ucişi în campania militară israeliană de represalii în Fâşia Gaza, majoritatea civili, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii din Gvernul Hamas, considerate fiabile de către ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.