Kamala Harris a promis, cu coloanele Casei Albe iluminate în fundal, seara, ca o metaforă a acestui viitor luminos pe care dă asigurări că îl încarnează, să scrie un ”nou capitol”, prezentând un rechizitoriu dur împotriva lui Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu o săptămână înaintea poate a celor mai indecise şi mai tensionate alegeri din istoria Statelor Unite, vicepreşedinta în exerciţiu democrată l-a prezentat pe fostul preşedinte republican în cele mai sumbre trăsături, ca pe un bărbat ”instabil, obsedat de răzbunare, ros de resentimente şi în căutarea unei puteri fără limite”.

Totul, în acest discurs foarte aşteptat, a fost un contrast.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Locul, mai întâi,, în care zeci de mii de persoane - 75.000 potrivit echipei sale de campanie - s-au reunit la Washington, acolo unde candidatul republican şi-a ”încins” susţinătorii, la 6 ianuarie 2021, înainte ca aceştia să ia cu asalt Capitoliul cu scopul de a încerca să împiedice certificarea alegerilor în care Joe Biden a obţinut o victorie.

Retorica, apoi. Kamala Harris a încercat să prezinte o viziune optimistă şi paşnică a primei puteri mondiale, ”destul de mare cât să ne cuprindă toate visele, destul de puternică pentru ca să reziste fracturilor şi diviziunilor, destul de cutezătoare pentru a-şi imagina un viitor plin de promisiuni”.

În timp ce Donald Trump proiectează o viziune a unei ţări în declin, în opinia sa invadată de imigranţi, vicepreşedinta a tunat ”să ne batem pentru această ţară frumoasă, iar în şapte zile avem puterea. Fiecare dintre voi aveţi puterea de a da pagina şi de a scrie viitorul capitol al celei mai extraordinare poveşti povestite vreodată”.

Această campanie electorală, plină de răsturnări nemaipomenite, se desfăşoară într-o atmosferă de extremă tensiune şi într-o frică surdă de violenţe, după ce Donald Trump a fost vizat de două tentative de asasinare.

VOT ANTICIPAT

Pentru alegătorii vicepreşeidntei, această întâlnire la Washington este ”un mod de a curăţa ceea ce s-a întâmplat la 6 ianuarie” 2011, declară Mitzi Maxwell, în vârstă de 69 de ani, venită din Florida împreună cu mama sa, în căutarea ”iubirii, pasiunii şi entuziasmului”.

Ea a votat deja, la fel ca alte 50 de milioane de americani, care şi-au trimis buletinele de vot prin poştă sau votând anticipat fără să aştepte data de 5 noiembrie.

În 2020, aproximativ 100 de milioane au votat în total.

Vicepreşedinta, care a intrat târziu în cursă, după retragerea lui Joe Biden, contează pe acestă alocuţiune solemnă pentru a se relansa, ea, cea pe care americanii nu o cunosc încă foarte bine, şi pe care mulţi o asimilează nepopularului preşedinte în exerciţiu.

Kamala Harris a dat asigurări că, în cazul unei victorii, va purta o politică ”diferită” şi că se va concentra asupra ”costului traiului”, prin ajutoare în domeniul locuinţelor şi accesului la sănătate.

Ea a promis să restabilească protecţia federală a dreptului la avort, dinamitată în 2022 de către Curtea Supremă, devenită foarte conservatoare după numirea unor judecători de către Donald Trump.

EGALITATE

Cei doi candidaţi, pe care-i opune totul, se află la egalitate în sondaje, mai ales în cele şapte state decisive, pe care candidata democrată în vârstă de 60 de ani şi rivalul său le străbat neîncetat.

Într-unul dintre ele s-a dus marţi fostul preşedinte, în Pennsylvania.

Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, candidează a treia oară la fotoliul de la Casa Albă.

În acest stat se află o importantă comunitate portoricană, ai cărei numeroşi membri se declară indignaţi după ce un umorist a comparat în acest weekend Puerto Rico cu o ”insulă plutitoare de gunoaie”, la un miting al lui Donald Trump la Madison Square Garden, la New York.

Rivala sa mizează pe scandalul provocat pentru a strrânge câteva voturi preţioase, într-un scrutin cu sufragiu universal indirect care s-ar putea juca la un fir de păr într-unul dintre "swing states": Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Georgia, North Carolina, Arizona şi Nevada.

Preşedintele Joe Biden a reacţionat marţi la polemică, replicând că ”singurele gunoaie” pe care le vede ”plutind” sunt ”susţinătorii” lui Donald Trump şi înfuriindu-i pe republicani.

Democratul a dat apoi asigurări pe X că vorbea, în realitate, despre ”retorica” umoristului şi a declatrat despre fostul preşedinte că ”dialolizarea sa a latino(-americanilor) este inadmisibilă”.

În Pennsylvania, candidatul republican şi-a reluat marţi criticile violente împotriva imigraţiei, repetând că Statele Unite au devenit un ”coş de gunoi” din cauza migranţilor.

”Nimeni nu poate să vrea aşa ceva. Cum să câştigi nişte alegeri cu aşa ceva? Nu puteţi să câştigaţi decât trişând, în această situaţie”, a tunat el, alimentând astfel şi mai mult temeri cu privire la repetarea haosului de acum patru ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.