Hamza ben Laden, unul dintre fiii lui Osama ben Laden, prezentat drept moştenitorul său la conducerea Al-Qaida, a murit, iar Statele Unite au contribuit la o operaţiune vizând eliminarea acestuia, dezvăluie miercuri ziarul The New York times şi postul NBC, relatează AFP.
New York Times scrie că Statele Unite au ”avut un rol” în operaţiune, în cursul căreia Hamza ben Laden, considerat un lider-cheie al Al-Qaida, a fost ucis.
New York Times scrie că Statele Unite au ”avut un rol” în operaţiune, în cursul căreia Hamza ben Laden, considerat un lider-cheie al Al-Qaida, a fost ucis.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cotidianul, care citează doi oficiali americani, scrie că nu a avut acces la alte precizări cu privire la operaţiune.
Postul NBC, care a dezvăluit primul această informaţie, a anunţat anterior că Washingtonul deţine de informaţii de la servicii de informaţii care atestă moartea lui Hamza ben Laden, citând trei oficiali sub protecţia anonimatului în acest sens.
”Nu pot să fac comentarii despre asta”, a repetat în două rânduri preşedintele american Donald Trump, întrebat de jurnalişti despre dezvăluirile NBC, care se bazează pe trei surse anonime.
Cele două publicaţii nu deţin detalii despre data, locul sau circumstanţele morţii. Potrivit NYT, aceasta a avut loc la un moment dat în ultimii doi ani, în timpul administraţiei Trump, însă americanii nu s-au grăbit să o confirme.
FIUL PREFERAT
Hamza Ben Laden este considerat fiul preferat - dacă nu succesorul desemnat - al lui Osama ben Laden, fondatorul reţelei teroriste de la originea atentatelor de la 11 septembrie 2001. Tănărul, în vârstă de aproximativ 30 de ani, figurează pe lista neagră americană cu persoane acuzate de ”terorism”.
Washingtonul a oferit în februarie o recompensă care ar putea ajunge la un milion de dolari în schimbul oricărei informaţii care ar permite găsirea lui Hamza ben Laden.
Comitetul Sancţiunilor ONU impuse grupării Statul Islamic (SI) şi Al-Qaida a introdus, de asemenea, numele lui ”Hamza Osama Muhammad ben Laden” - născut la 9 mai 1989, la Djeddah, în Arabia Saudită - pe lista persoanelor vizate de o blocare la nivel internaţional a activelor şi o interdicţie de a călători.
”El a fost desemnat” în august 2015, de către actualul lider Al-Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, ”ca fiind în mod oficial membru Al-Qaida” şi ”este considerat succesorul său cel mai probabil”, adăuga ONU, tot în februarie 2019.
Hamza Ben Laden este considerat adesea drept ”prinţul moştenitor al jihadului”. Documente, inclusiv scrisori dezvăluite de AFP în mai 2015, arată că Osaman ben Laden îl considera succesorul său la conducerea jihadului mondial antioccidental.
Al 15-lea dintre cei 20 de copii ai lui Osama ben Laden, fiul celei de a treia soţii a acestuia, Hamza a fost pregătit din copilărie să-i calce pe urme. Alături de el în Afganistan, înainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, el a învăţat să mânuiască arme, iar într-o înregistrare video postată online apărea denunţând, cu vocea sa subţire, americanii, evreii şi ”cruciaţii”.
În arhive ale liderului jihadist - confiscate în cursul raidului american de la 2 mai 2011, în care Osama ben Laden a fost ucis la Abbotabad, în Pakistan, dezvăluite la sfârşitul lui 2017 de CIA - se află o înregistrare video a căsătoriei fiului său, Hamza, aparent în Iran. În aceste imagini Hamza apare pentru prima oară ca adult.
Rita Katz, directoarea SITE Intelligence Group, un grup specializat în supravegherea mişcărilor jihadiştilor, a notat miercuri că, pentru moment, Al-Qaida ”nu a comentat sau confirmat” informaţiile cu privire la moartea lui Hamza ben Laden.
Lui Hamza ben Laden i s-a retras, în martie, naţionalitatea saudită.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...