Haitienii rămaşi fără adăpost şi fără alimente în urma cutremurului cu magnitudine de 7,2 pe Richter, care a avut loc pe 14 august, au luat cu asalt camioanele cu ajutoare şi, în anumite cazuri, au furat bunuri, în timp ce liderii celei mai sărace ţări din Americi fac eforturi să coordoneze ajutorul şi să evite repetarea răspunsului haotic la o tragedie similară care a avut loc în urmă cu 11 ani.
Cel mai recent bilanţ dat de autorităţi este de peste 100.000 de case distruse, aproximativ 2.200 de decese şi 12.000 de răniţi.
Atacurile de vineri asupra transporturilor cu ajutoare ilustrează frustrările tot mai mari ale celor rămaşi fără case, scrie The Associated Press.
„Sunt aici de ieri, fără să pot face ceva”, a spus o femeie în vârstă de 23 de ani, care aştepta în faţa unui centru internaţional de distribuţie a ajutoarelor din oraşul Camp-Perrin, localizat în regiunea Les Cayes, cea mai afectată de cutremur. „Am alţi oameni care aşteaptă să mă întorc cu ceva”.
Femeia a spus că i-a fost distrusă casa şi că sora ei şi-a rupt piciorul în timpul cutremurului. „Mâncarea m-ar ajuta mult cu copiii şi sora mea”.
Un bărbat în vârstă de 80 de ani, aflat într-o mulţime nerăbdătoare, a afirmat: „Sunt o victimă. Am fost scos de sub dărâmături. Nu mă simt bine să stau în picioare acum. Abia pot să mă ţin”.
În micul oraş-port, un fotograf AP a văzut oameni care furau saltele dintr-un camion parcat la o unitate Crucea Roşie, în timp ce alţii furau din mâncarea care urma să fie distribuită.
Poliţia a reuşit să escorteze în siguranţă camionul, a spus Jean-Michel Saba, un oficial de la agenţia de protecţie civilă, fără a preciza câte lucruri lipseau. Oamenii au furat şi prelate dintr-un alt camion parcat într-o comunitate din afara Les Cayes.
Furturi similare au fost înregistrate în alte mici localităţi.
Un alt fotograf al agenţiei de presă a fost martorul unui astfel de incident. Mai mulţi oameni care au sustras saci dintr-un container pe jumătate deschis l-au remarcat şi au fugit. Un bărbat care reuşise să ia un colet cu alimente a fost imediat înconjurat de alţii care au încercat să îl ia, în timp ce oamenii din apropiere ţipau.
Frustrarea privind ritmul în care au fost plasate ajutoarele a crescut în ultimele zile şi a fost demonstrată de numărul mare de oameni care s-au înghesuit la punctele de distribuţie. Vineri însă a fost prima zi în care au fost înregistrate atât de multe furturi.
Unele dintre camioanele vizate erau parte din convoiul organizaţiei americane nonprofit Food For The Poor. Acestea transportau apă, orez, fasole şi cârnaţi. Un reprezentant al organizaţiei a spus că niciun şofer nu a fost agresat.
Oficialii au început să restricţioneze accesul pe podul care leagă Les Cayes de portul Jeremie, astfel că distribuţia ajutoarelor a trebuit făcută acolo cu barca sau cu avionul.
Cutremurul a distrus multe surse de hrană şi venit de care cei săraci depindeau pentru supravieţuire în Haiti, ţară deja afectată de Covid-19, violenţă şi criză politică, după ce preşedintele Jovenel Moïse a fost asasinat, pe 7 iulie.
Miercuri, potrivit autorităţilor, încă mai erau daţi dispăruţi peste 300 de oameni. În ţară se află mai multe echipe internaţionale care ajută la căutarea supravieţuitorilor şi încearcă să sprijine spitalele cu materiale necesare.
Prim-ministrul Ariel Henry a cerut vineri guvernelor internaţionale şi grupurilor de ajutor să strângă toate donaţiile prin agenţia de protecţie civilă a ţării, „care va preciza nevoile fiecărui oraş, sat şi zonă sinistrată care nu a fost încă sprijinită”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.