Guvernul român de centru-stânga a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură a opoziţiei de centru-dreapta, în urma celor mai ample proteste din 1989 şi până în prezent, transmit principalele agenţii internaţionale de presă.
Ioana Bran, secretara Camerei Deputaţilor, a anunţat că 161 de deputaţi au vot în favoarea morţiunii. Pentru a fi adoptată erau necesare 232 de voturi, scrie The Associated Press.
”Putem spune că majoritatea necesară nu a întrunită, conform Constituţiei, pentru ca moţiunea să treacă”, a declarat Bran.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Sute de mii de persoane au protestat în faţa sediului Guvernului, după ce acesta a doptat, săptămâna trecută, o ordonanţă de urgenţă care dezincrimina unele fapte de corupţie.
Guvernul de centru-stânga a abrogat ordonanţa, însă un proiect de lege este dezbătut în Parlament, precizează AP.
Guvernul PSD a supravieţuit miercuri unei moţiuni de cenzură a opoziţiei de centru-dreapta, în contextul în care partidele din coaliţia aflată la guvernare s-au abţinut de la vot, relatează Reuters.
Parlamentari din cadrul Partidului Social Democrat (PSD), vechii lor aliaţi din ALDE şi formaţiunea etnicilor maghiari UDMR - care însumează aproximativ 61% din mandate - s-au abţinut.
Moţiunea avea nevoie de 233 de voturi - majoritatea simplă - să fie adoptată şi ca Guvernul să fie doborât de la putere, precizează Reuters.
Guvernul român a scăpat de o moţiune de cenzură în Parlament şi a încercat să le ofere asigurări participanţilor la manifestaţii zilnic, de peste o săptămână, în cele mai ample demonstraţii de la căderea comunismului, relatează Bloomberg.
Premierul Sorin Grindeanu l-ar putea demite pe ministrul Justiţiei, pentru a-i calma pe manifestanţii furioşi de încercările Executivului de a slăbi eforturile împotriva corupţiei.
Preşedintele român Klaus Uohannis a atacat partidul de guvernământ, pe care-l acuză că nu face nimic să calmeze revolta politică din ţară, însă şeful statului pare să respingă alegeri anticipate.
”Nu voi mai accepra asemenea iniţiative în Guvern niciodată”, a declarat miercuri în Parlament Grindeanu, citat de Bloomberg. ”Promit că de azi înainte Guvernul este deschis dialogului cu toţi cetăţenii şi înţeţeg întru totul nemulţumirea poporului. Putem să facem lucruri bune în România. Nu ar trebui să avem o ţară divizată”, a adăugat el.
Grindeanu încearcă să reia controlul, după ce sute de mii de protestatri au ieşit în stradă în oraşe din întreaga ţară, membră UE şi NATO, în cele mai ample manifestaţii de la revoluţia din 1989 care l-a înlăturat de la putere pe fostul dictator Nicoale Ceauşescu.
Însă tensiunile nu au fost suficient de puternice să împiedice adoptarea marţi a bugetului pentru 2017, care include reduceri de taxe şi creşteri de salarii în sectorul public, baza electorală a victoriei PSD în alegerile din decembrie, comentează agenţia.
”Reformele în sistemul judiciar vor rămâne probabil principalul punct de conflict în viitor, ameninţând stabilitatea politică a ţării şi scoţând în evidenţă riscurile operaţionale”, a declarat Andrius Tursa, un analist de la Teneo Intelligence din Londra.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...