Guvernul olandez alege să controleze riscurile noului coronavirus în vederea unei întăriri a imunităţii de grup la virus şi nu să plaseze Olanda în carantină, a anunţat premierul Mark Rutter într-o alocuţiune, prima susţinută de un şef de Guvern olandez din 1973, când Joop den Uyl a intervenit pe tema crizei petrolului.
Măsurile adoptate nu au precedent ”pe timp de pace” a subliniat el, iar această întărire a imunităţii de grup poate dura ”luni de zile sau chiar mai mult”, promiţând că Guvernul se va asigura astfel ca spitalele să aibă capacitatea să ajute bolnavii.
Rutte a precizat că Guvernul a luat măsuri în baza consilierii specialiştilor de la agenţia de sănătate publică RIVM.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Realitatea este că noul coronavirus se află printre noi şi va rămâne pentru moment. Nu există un mijloc uşor sau rapid de a ieşi din această situaţie foarte dificiă. Realitatea este că în viitorul apropiat o parte largă a populaţiei olandeze se va infecta cu virusul”, a avertizat el.
Până la apariţia unui vaccin sau medicament, autorităţile încearcă să încetinească răspândirea bolii, în timp ce ”imunitatea de grup creşte în mod controlat”, a subliniat premierul.
”Cei care au avut virusul sunt de obicei imuni după aceea. Exact ca pe vremuri, cu rujeola. Cu cât grupul imun este mai mare, cu atât virusul va afecta mai puţine persoane în vârstă şi bolnave. Prin imunitatea de grup, construim, ca să zic aşa, un zid de protecţie în jurul lor”, a declarat premierul olandez.
Rutte a prezentat, explicând opţiunea Guvernului, trei scenarii posibile în lupta împotriva noului coronavirus.
Primul constă în ”controlul maxim al virusului şi conduce la o distribuire controlată a virusului în rândul grupurilor cu cel mai mic risc”.
”Acesta este scenariul ales de noi. Un control maxim înseamnă să încercăm să folosim măsuri pentru a stabiliza şi netezi vârful numărului de infecţii şi răspândirea lui pe o perioadă îndelungată”, a precizat Rutte.
”Prin această abordare, majoritatea oamenilor vor avea de suferit puţin, construim imunitatea şi ne asigurăm că sistemul de sănătate poate face faţă, pentru a nu suprasolicita dispensarele, ambulatoriul, spitalele şi mai ales unităţile de terapie intensivă. Astfel există mereu o capacitate suficientă pentru a ajuta persoanele cele mai vulbnerabile”, a continuat el.
Al doilea scenariu este lăsarea virusului liber, fără control. ”Acest lucru ne-ar copleşi sistemul de sănătate în perioada de vârf a contaminării”, ceea ce ”trebuie să evităm cu orice preţ”, a subliniat Rutte.
Al treilea scenariu este ”încercarea de a opri virusul neîncetat, ceea ce înseamnă închiderea completă a ţării”, a precizat el. ”O asemenea abordare riguroasă poate părea atrăgătoare la prima vedere, însă experţii subliniază că nu este vorba doar de zile sau săptămâni”, a adăugat el.
”În acest scenariu ar trebui să ne închidem ţara timp de un an sau mai mult, cu toate consecinţele care decurg. Iar chiar dacă ar fi posibil în mod practic - să lăsăm oamenii să plece de acasă doar cu permis atât de mult timp -, atunci virusul poate reapărea imediat, când măsurile sunt retrase”, a subliniat Rutte.
”Olanda este o ţară deschisă, iar atât timp cât nu există vaccin, noul coronavirus va continua să se răspândească în lume ca un val şi nu ne va ocoli ţara”, a declarat el, precizând că toate măsurile anunţate până în prezent vizează primul scenariu al ”controlului maxim” - de la reguli simple ca a nu da mâna, a te spăla pe mâini des şi a sta la un metru şi jumătate distanţă de alte persoane şi până la măsuri de mare amploare, ca interzicerea adunărilor mari şi închiderea industriei restauraţiei.
Guvernul va face ”tot ceea ce trebuie” pentru că se asigura că afacerile nu falimentează şi oamenii nu-şi pierd locurile de muncă, a dat asigurări premierul olandez.
În Olanda au fost înregistrate 1.413 contaminări cu noul coronavirus. Însă, potrivit RIVM, numărul ar fi mult mai mare. În total, 24 de persoane au murit din cauza covid-19.
Guvernul olandez a anunţat duminică închiderea începând de luni a şcolilor şi grădiniţelor în toată ţara. Barurile, restaurantele, cluburile de sport şi bordelurile au fost de asemenea îndemnate să închidă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...