Guvernul premierului britanic Boris Johnson a anunţat luni că vrea să pună ”imediat” capăt liberei circulaţii a persoanelor în cazul unui Brexit fără acord la 31 octombrie - o însăprire a poziţiei faţă de precedentul Guvern, relatează AFP.
Fostul premier Theresa May, căreia Boris Johnson i-a succedat la 24 iulie, prevedea o ”perioadă de tranziţie”, inclusiv în cazul lipsei unui acord al divorţului cu UE, care să le permită cetăţenilor europeni să vină în Regatul Unit, să munească sau să studieze fără demersuri speciale.
”Libera circulaţie, aşa cum există ea acum, se va termina la 31 octombrie, când Regatul Unit va părăsi UE”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a numărului 10 de pe Downing Street.
”De exemplu, noi vom introduce imediat reglementări mai stricte în domeniul criminalităţii privind persoanele care intră în Regatul Unit”, a spus ea, precizând că celelalte schimbări imediate în vederea implementării unui nou sistem de imigraţie se află deja ”în curs de elaborare”.
Ea a amintit că Boris Johnson doreşte să introducă un sistem pe bazăde puncte, după modelul australian.
”The3million”, o asociaţie care apără interesele celor 3,6 milioane de cetăţeni europeni cu reşedinţa în Regatul Unit, a denunţat acest anunţ.
”Este iresponsabil, iar acest lucru deschide calea unei discriminări generalizate”, a criticat asociaţia pe Twitter.
Potrivit Guvernului, peste un milion de europeni au obţinut, până la sfârşitul lui iulie, un statut de ”rezident permanent” pentru a continua să trăiască în regat după Brexit.
La începutul lui august, premierul a anunţat un proiect de acordare accelerată de vize, cu scopul de a atrage ”cele mai bune creiere” şi a permite Regatului Unit ”să continue să fie o superputere ştiinţifică” după Brexit.
El a promis, de asemenea, să protejeze drepturile cetăţenilor europeni în regat, pentru ca aceştia să poată continua să trăiască în ţară, inclusiv în cazul unui Brexit fără acord (”no deal”).
Libertatea circulaţiei persoanelor le permite cetăţenilor europeni să circule şi să facă sejururi în mod liber în statele membre UE.
Ea este una dintre cele patru libertăţi fundamentale ale pieţei unice - alături de libertatea circulaţiei capitalurilor, bucurilor şi serviciilor.
JOHNSON ÎNDEAMNĂ FRANŢA ŞI GERMANIA LA COMPROMISURI ÎN PRIVINŢA BREXITULUI
Pe de altăparte, Boris Johnson a îndemnat luni Germania şi Franţa să deschisă calea către un compromis cu privire la Brexit, şi a dat asigurări că Marea Britanie este pregătită să părăsească Uniunea Europeană fără un acord (”no deal”), relatează reuters.
”Vom fi pregătiţi să plecăm la 31 octombrie, cu acord sau fără”, a declarat presei şeful Guvernului britanic, care este aşteptat la Berlin miercuri, iar la Paris joi.
”Bineînţeles, prietenii şi partenerii noştri de cealaltă parte a Canalului Mânecii sunt un pic reticenţi în a-şi schimba atitudinea. Foarte bine. Eu sunt convins că o vor face. Sper că vor face un compromis. Ei au văzut că Parlamentul britanic a respins în trei rânduri acordul retragerii, că (”plasa irlandeză de siguranţă”) backstop nu funcţionează, că acesta nu este democratic. Sper că vor considera că e bine să facă compromisuri”, a spus el.
”Eu vreau un acord. Noi suntem pregătiţi să cooperăm cu prietenii şi partenerii noştri pentru a ajunge la un compromis, însă pentru a obţine un acord bun pentru Regatul Unit trebuie, în mod simultan, să ne pregătim să plecăm fără” acord, a adăugat Johnson.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.