Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chişinău, Daniel Vodă, a declarat miercuri că la Giurgiuleşti funcţionează două entităţi de infrastructură portuară: Portul Internaţional Liber de la Giurgiuleşti (PILG), care aparţine Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), şi Portul de Stat, care este în proprietatea statului moldovean. Oficialul a confirmat că BERD poartă discuţii cu mai mulţi potenţiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Ţărilor de Jos şi Danemarca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Daniel Voă a precizat că nu există nicio discuţie cu privire la vinderea Portului de Stat, scrie NewsMaker.

Guvernul României va constitui o echipă pentru iniţierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea achiziţionării de către statul român, prin intermediul Companiei Naţionale ”Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa, a acţiunilor integrale deţinute, prin Danube Logistics SRL, de către BERD, la Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova, conform actelor analizate de Profit.ro.

Potrivit lui Daniel Vodă, „BERD, proprietarul companiei concesionare a PILG, poartă discuţii cu mai mulţi potenţiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Ţărilor de Jos, şi Danemarca”.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, din sudul Republicii Moldova, a devenit un punct de tranzit comercial strategic pentru importul de cereale din Ucraina, după ce Federaţia Rusă a blocat porturile de-a lungul coastei ucrainene a Mării Negre. Compania care operează portul este controlată integral de BERD, a relatat în septembrie 2023 Vocea Basarabiei. BERD a achiziţionat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics în data de 7 mai 2021. Astfel, BERD a devenit atunci unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti. Prin această achiziţie, BERD anunţa într-un comunicat că îşi propune să promoveze continuarea funcţionării şi dezvoltării cu succes a Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti şi va încerca să atragă investitori internaţionali pentru a sprijini şi dezvolta în continuare portul.

În septembrie 2023, premierul român Marcel Ciolacu declara într-un interviu la Digi24 că România intenţionează să cumpere Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti din Republica Moldova, în contextul în care se preconiza ca ţara să devină „un hub important în reconstrucţia Ucrainei”. Atunci, Ciolacu a spus că ministrul transporturilor de la Bucureşti a avut discuţii în acest sens cu BERD, singurul proprietar final al companiei care administrează portul la Dunăre.

În octombrie 2023, ministrul Infrastructurii de la Chişinău, Andrei Spînu, confirma că Guvernul României şi-a anunţat intenţia de a cumpăra Portul Internaţional Giurgiuleşti – deţinut de BERD (şi nu întregul Complexul Portuar Giurgiuleşti, pe teritoriul căruia se află şi Portul de Stat, subliniază presa din R. Moldova - n.r.). Oficialul menţiona că reprezentanţii BERD au fost informaţi despre faptul că în cazul în care banca va decide să vândă acest port, Guvernul de la Chişinău trebuie să fie implicat în acest proces din faza iniţială, întrucât acest obiect de infrastructură reprezintă singura ieşire a Moldovei la mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.