Guvernul britanic se pregătea să înăsprească luni măsurile vizând persoane condamnate de infracţiuni teroriste, ca autorii atacului cu cuţitul care a avut loc duminică la Londra şi cel de la London Bridge, la sfârşitul lui noiembrie, relatează AFP.
Acest atac ”de natură islamistă”, potrivit poliţiei, l-a determinat pe premierul Boris Johnson să promită luni ”schimbări fundamentale” în tratamentul aplicat autorilor actelor teroriste.
Guvernul său a anunţat deja o însăsprire a legislaţiei, în urma atacului soldat cu doi morţi la sfârşitul lui noiembrie, la London Bridge, în centrul Londrei, comis de un jihadist eliberat condiţionat, la fel ca atacatorul de duminică.
Aflat la acea vreme în toiul campaniei electorale, liderul conservator a fost acuzat - inclusiv de către rude ale victimelor - de o acaparare politică.
Proiectul de lege - care prevede o înăsprire a pedepselor autoritlor faptelor teroriste cu minimum 14 ani de închisoare în cazul infracţiunilor grave şi o interzicere a eliberării anticipate - urmează să fie depus în curând în Parlament, în care conservatorii dispun de o majoritate foarte largă.
Sudesh Amman, în vârstă de 20 de ani, a înjunghiat duminică două persoane, cu puţin înainte de ora locală 14.00 (16.00, ora României) pe o stradă comercială din cartierul Londonez Streatham, înainte să fie împuşcat de poliţie.
O a treia persoană a fost rănită uşor de o schijă de la un geam, în urma deschiderii focului de către forţele de ordine.
70 DE CONDAMNAŢI ÎN LIBERTATE
Ancheta continuă ”într-un ritm susţinut”, a anunţat poliţia - care a efectuat percheziţii la ”două adrese rezidenţiale în sudul Londrei şi în zona Bishop's Stortford", un orăşel situat la nord de Londra.
”Nicio arestare nu a fost efectuată”, a precizat ea într-un comunicat, iar un cordon de securitate era în continuare la faţa locului atacului luni dimineaţa, dar şi o uşoară prezenţă a poliţiei.
Presa scrie că atacatorul, care purta o vestă explozivă falsă, a fost eliberat din închisoare în ianuarie, după ce a ispăşit jumătate din cei trei ani şi patru luni de închisoare la care a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de deţinere şi difuzare de conţinut terorist.
Potrivit cotidianului The Times, el a trimis propagandă în vederea recrutării în gruparea Statul Islamic (SI) unor apropiaţi, pe WhatsApp, şi a scris într-un carnet că vrea să moară ca ”martir” şi să omoare nemusulmani.
El a fost arestat după ce a postat pe un forum de discuţii criptat o fotografie cu un cuţit ţi mesajul ”arma e gata”.
După faptele de duminică, poliţia a anunţat că agenţi din cadrul unităţii sale antiteroriste se aflau la faţa locului ”în cadrul unei operaţiuni preventive”, sugerând astfel că atacatorul era supravegheat.
”Dacă cineva trebuie să fie supravegheat de poliţie imediat ce este eliberat, asta înseamnă că există un motiv suficient să fie menţinut în închisoare”, a reacţionat la SkyNews deputata laburistă din Streatham, Bell Ribeiro-Addy.
Primarul Londrei Sadiq Khan s-a declarat ”deranjat (...) de lipsa de progrese în realizarea schimbărilor care ne-au fost promise în noiembrie” de către Guvern.
Potrivit primarului capitalei britanice, ”aproximativ” 70 de persoane condamnate de infracţiuni teroriste se află în prezent în libertate la Londra.
”Una dintre întrebările pe care le am pentru Guvern este ce facem cu aceste 70 de persoane”, a declarat el la ITV.
În ianuarie, Ministerul britanic de Interne a anunţat o creştere cu peste 100 de milioane de euro pe an a bugetului alocat luptei împotriva terorismului, care urmează să atingă 906 milioane de lire sterline (1,06 miliarde de euro) în perioada 2020-2021.
Proiectul de lege se concentrează de asemenea asupra prevenirii recidivei, promiţând o dublare a numărului de agenţi de probaţiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.